Támogatás

2022.10.17. 11:25

Nem akarták, hogy éhezzenek és fázzanak: árva állatokon segítettek a zagyvarékasi lurkók

Gazdátlan állatoknak szervezett gyűjtést a Zagyvarékasi Égszínkék Óvoda. A kezdeményezéshez a polgármesteri hivatal is csatlakozott. Az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű felajánlás érkezett, ami arról árulkodik, hogy a gyerekek – és szüleik – szívükön viselik az állatok sorsát és szívesen segítenek élet­körülményeik javításában.

Kovács Berta

Rusvai István kutyakiképző rögtönzött bemutatót is tartott egy magyar vizslával, Mollyval Beküldött fotó

Az óvoda ezzel az akcióval, melyet az állatok világnapjához kapcsolódva hirdetett meg, a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítványt támogatta. Az önkéntes szervezet mint menhely működik, és kizárólag az adományoknak köszönhetően tartja fenn magát. A kutyák és macskák mellett azonban segítettek már gólyáknak, baglyoknak, fecskéknek is. 

A szervezetnek nagy szüksége van kutya- és macskatápokra, konzervekre, játékokra, plédekre, törölközőkre. 

– Fontosnak érezzük, hogy a környezetvédelemre, az állatok és növények szeretetére neveljük a gyerekeket, ezt pedig már óvodáskorban ajánlott elkezdeni – hangsúlyozta Baloghné Lakatos Márta, az Égszínkék óvoda intézményvezetője. 

– Igyekeztünk felhívni a gyerekek figyelmét, hogy miként viszonyuljanak a környezetükben lévő állatokhoz, törődjenek velük. Egy ismerősünknek van közelebbi ismeretsége a törökszentmiklósi állatotthonnal, ő vetette fel még tavaly, hogy érdemes lenne felvenni velük a kapcsolatot, amit végül meg is tettünk. Ez jó alkalom volt arra, hogy a gyerekeknek elmondjuk, vannak nehéz sorsú állatok, melyek csak a jó szándékú emberek segítségére számíthatnak. Az otthonban ilyen állatokról gondoskodnak – mondta Baloghné Lakatos Márta. 

– Tavaly már megpróbálkoztunk adománygyűjtéssel, ami eredményesnek volt mondható, ezért idén is meghirdettünk egy ilyen óvodai akciót. Ez még nagyobb sikerrel zárult, az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű adományt kaptunk – tudatta az óvodavezető. 

Konzerveket, jutalomfalatokat, száraztápot vittek be kutyáknak és macskáknak az ovisok és szüleik, de az óvoda dolgozói is, többek között takarókkal, törölközőkkel is gazdagították az állatmenhelyet. 

Mint Baloghné Lakatos Márta megjegyezte, ez az önzetlenség a családok részéről igencsak dicséretes, különösen a mostani gazdasági helyzetben. Az akció kapcsán vendégül látták Rusvai István kutyakiképzőt, aki magával vitte egyik tanít­ványát, a Molly nevű magyar vizslát. A gyerekek lelkesen figyelték, a fiatal állat miként hajtja végre a kapott vezényszavaknak megfelelő feladatokat, felszólításra ült, állt, feküdt, valamint apportírozott is. A bemutató végén pedig a kicsik testközelből is megismerkedhettek a kutyával. 

– A gyerekek ösztönzésként emléklapot kaptak. Ezeket a kis okleveleket ugyanis a szülők büszkén tűzik ki a falra, hűtőre – árulta el az intézményvezető.

A hivatal munkatársai is csatlakoztak 

Az adománygyűjtéshez a polgármester és az önkormányzati hivatal munkatársai is csatlakoztak. Az ott dolgozók egy része állateledellel, mások pénzadománnyal járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A befolyt összegből többféle kutyaeledelt vásároltak. Az adományokat Polónyi László polgármester vitte el az óvodába és adta át az intézményvezetőnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában