Tiszaszentimre

2022.11.26. 11:25

Az összefogás ereje juttatta célba a kétszázötven tonna adományt

Az elmúlt hónapok kitartó és önzetlen munkájának elismeréseként a Magyar Református Szeretetszolgálat díjat adományozott a Tiszaszentimrei Református Egyházközségnek, amely támogatásával nagyban hozzájárult a háború elől menekülők fájdalmának enyhítéséhez. Munkájukról és az elismerésről Fodor Gusztávval, a Tiszaszentimrei Református Egyházközség lelkészével beszélgettünk.

Köllő Judit

Fodor Gusztáv hírportálunknak is megmutatta az egyházközség Magyar Református Szeretetszolgálattól kapott elismerését

Fotó: Nagy Balázs

– Ez a fajta munka még sosem volt ennyire szép és nemes, mint az elmúlt időszakban – tűnődött el Fodor Gusztáv

– Amikor megtudtam, hogy háború zajlik a szomszédos országban, azt éreztem: segítenem kell. Így a támogatóknak és a jóakaróknak köszönhetően az utóbbi fél évben tizenegy kamionnyi, mintegy 250 tonna felajánlást sikerült eljuttatnunk az orosz–ukrán konfliktus áldozataihoz. Emlékszem, olykor-olykor előfordult, hogy késő estig pakoltunk azért, hogy a kamionokkal minél hamarabb eljuttassuk az adományokat a rászorulókhoz. 

A karitatív munkába Abádszalók, Tiszaderzs, Tomajmonostora, Tiszaroff, Tiszacsege, Tiszafüred, Újszentgyörgy, Karcag, valamint Budapest is bekapcsolódott. 

– Ezekben a hónapokban megtapasztaltuk, hogy mennyi jótevő él a világban, hiszen mindenkiben ott van a tenni akarás és a segítségnyújtás – folytatta a lelkész. 

– Éppen ezért ez az elismerés minden olyan embertársamnak szól, aki bekapcsolódott ebbe az igen nemes munkába. Sokan nemcsak szabadidejüket áldozták fel a jó cél érdekében, hanem anyagi támogatással is segítettek. A tiszaderzsi raktárunkat például egy nagylelkű cégtulajdonostól kaptuk, aminek köszönhetően van egy hely, ahol tárolhatjuk az adományokat. 

– Advent idején a jótékonykodás felerősödik az emberekben – emelte ki mondandójában a református lelkész. – Az advent az év legszebb időszaka – vélekedett. – Elsősorban azért, mert elkezdjük észrevenni a másik embert. Átalakul a szemléletmódunk, belső világunk az ajándékozás felé fordul. Hitem szerint erre vagyunk teremtve, hogy felfigyeljünk a másikra, és szebbé tegyük az életét. Éppen ezért olyan erős a karácsony szelleme. 

Az adventi időszak közeledtével számtalan helyen adománygyűjtő akciókat hirdettek. 

– Az elmúlt hetekben például egy lengyelországi segélyszervezettől kaptunk 9000 négyzetméternyi padlószőnyeget, amivel 15 településen, körülbelül 200 gyermek szobája vált otthonosabbá, ami nem sikerülhetett volna önkénteseink nélkül – húzta alá.

Összetartó közösségek kovácsolódtak

– Közel tíz év alatt olyan csoportokat sikerült formálnunk egyes községekben, ahol még gyülekezet sem létezett – emelte ki Fodor Gusztáv. 

– Tiszaszentimrén, Újszentgyörgyön, Tiszaderzsen és Tomajmonostorán például minden héten lelkifröccsöt tartunk a helyiekkel, amit mi csak modern bibliaórának nevezünk. Ez az alkalom körülbelül két órán át tart, ahol a lelkipásztorok és az önkéntesek különböző előadásokat és beszélgetőesteket tartanak. A jó hangulatú, süteménnyel és teával megbolondított találkozókon számos család és helybéli is jelen van. Ennek pedig olyan erős hatása van, hogy Újszentgyörgyön az elmúlt években újra feltámasztotta a helyi közösséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában