Fejlődés

2022.11.30. 13:55

Életmentő eszközzel gazdagodott a jászboldogházi általános iskola

Az összefogás erejének köszönhetően a Mátyás Király Általános Iskolában hétfőn adták át azt a defibrillátort, amit Eszes Zoltán lokálpatrióta vállalkozó adományából vásárolt meg a Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány. Az újraélesztő készülékkel szeretnék még biztonságosabbá tenni az intézményt és a települést. Annak érdekében, hogy minél többen tudják szakszerűen használni az eszközt, az önkormányzat, az óvoda és az iskola dolgozói oktatáson vettek részt.

Illés Anita

Muntyhán Tamás mentőtechnikus mutatta be az újraélesztés lépéseit és a defibrillátor használatát

Fotó: Pesti József

A november 28-án tartott adományátadó ünnepségen elsőként Tóth Pál, a Mátyás Király Általános Iskola intézményvezetője mondott köszönetet a vállalkozónak és az alapítványnak. 

– Többször hallottunk már olyan esetről a hírekben, hogy valaki hirtelen összeesett és nem tudtak rajta segíteni. Ahhoz, hogy megmentsék az életét, kellett volna egy defibrillátor és olyan ember, aki megfelelően alkalmazza az eszközt. A rendezvénnyel párhuzamosan az önkormányzat, az óvoda és az iskola dolgozói oktatáson vesznek részt. Bízom benne, hogy a készüléket nem kell majd használni, de ha baj van, akkor életet tudunk menteni. Az intézmény nevében köszönetem szeretném kifejezni Eszes Zoltánnak, aki több éve jelentős anyagi támogatást nyújt a Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítványnak, segítve ezzel az iskolai oktató-nevelő munkát – mondta Tóth Pál. 

 Az életmentő berendezés átadásán (balról jobbra) Eszes Zoltán és felesége, Tóth Pál intézményvezető, Zrupkó Ferencné és Nagyné Matók Anikó az alapítvány képviseletében, valamint Koczáné dr. Fehérváry Mária, polgármester
Fotós: Pesti József

A felajánlásból nem csak defibrillátort vásároltak, hanem többek között fejlesztő játékokat, dekorációs anyagokat, az informatikai eszközökhöz akkumulátorokat, az első osztályos tanulóknak egyenpólókat, valamint egy nyolc személyes udvari kiülő padot is kaptak a gyerekek.  

A Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány immár harmincegy éve dolgozik azért, hogy a közel ezerhétszáz lelkes községben megteremtsék azokat a lehetőségeket, amelyek az óvodás és iskolás gyermekek személyiségét, képességeit sokoldalúan fejlesztik. Küldetésüket lelkes lokálpatrióták segítik.

– Advent van, a várakozás és az elcsendesedés ideje. A hit gyertyája már ég. A négy gyertya tulajdonképpen az alapítványt is szimbolizálja, hiszen amikor létrehoztuk, hittünk és bíztunk benne, hogy működni fog. Mindig reménykedünk abban, hogy a település iskolája fenn tud maradni – fogalmazott az ünnepségen Zrupkó Ferencné. 

Az alapítvány elnöke szerint az örömet a mosolygó gyermekek jelentik. Végül pedig arról a szeretetről szólt, ami az önkormányzat, a támogatók és a szülők részéről öleli körbe az iskolát.  

– Az iskola egy veszélyes üzem. Az élet sokszor megmutatta már, hogy milyen nehéz helyzetbe kerülhetünk. Emlékszem, amikor a nyolcvanas évek végén egy kislányra ráesett a Bajnok utcai focikapu. A kilencvenes években pedig a tornacsarnokcsarnokban a lámpatest zuhant rá egy gyermekre. Hála Istennek mindketten túlélték a balesetet. Akkoriban az alapítvány támogatásával hálókat vásároltunk a tornaterem mennyezetére, hogy ilyen még egyszer ilyen ne forduljon elő. Próbálunk mindenre odafigyelni, ezért óriási segítség a defibrillátor, bár ne kerüljön sor a használatára – zárta gondolatait Zrupkó Ferencné, majd köszönetet mondott a támogatónak.  

Fontos a társadalmi szerepvállalás 

Az átadó ünnepségen Eszes Zoltán, az Obsitos Clean Team Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ezúttal is örömmel segített, ami a cég működésének, a kollégái által elért eredménynek köszönhető. Bár Szolnokon él családjával, de feleségével együtt tősgyökeres jászboldogháziként szívén viseli szülőfaluja sorsát. Már nem először támogatta az alapítványt. A felajánlott összeget mindig arra fordítja a közösség, amire éppen a legnagyobb szükség van.

Az életmentő készüléket az iskolában jól elérhetően helyezik el. Az önkormányzat nevében Koczáné dr. Fehérváry Mária polgármester köszönte meg a vállalkozó adományát. A rendezvény részeként Muntyhán Tamás mentőtechnikus tartott oktatást az önkormányzat, az óvoda és az iskola dolgozóinak. A szakember lépésről lépésre mutatta be az újraélesztés folyamatát és a defibrillátor használatát.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában