Jászkunság

2022.11.13. 07:00

Három hatóság is szabálytalanságokat talált a tüzelőanyag-kereskedőnél

Mind a három hatóság szabálytalanságokat talált a vállalkozásnál, amely a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közösen ellenőrzött egy magát a közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőt. Mind a három hatóság szabálytalanságokat talált a vállalkozásnál, amely a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat. 

Ahogy azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hírül adta, az ellenőrök két köbméter cser és tölgy tűzifát rendeltek 81 ezer forintért, hatezer forintos fuvardíjjal. A megrendelés kiszállításakor a NAV revizorai se nyugtát, se számlát nem kaptak a vásárlásról. A bizonylat elmaradásáért egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat a mulasztó. Az eladásnál nem csak a NAV talált szabálytalanságokat: a fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy a megrendelt tűzifa minősége ugyan megfelelő volt, de a mennyisége már nem. 

A kereskedő a két köbméter helyett a valóságban csak 1,6 köbméter tüzelőt szállított le, így tizenhatezer forinttal károsította meg az ügyfelet.

A Nébih a faanyag eredetét vizsgálta. Kiderült, hogy a kereskedő nem tudja igazolni az áru származását, a fuvarnak nem volt megfelelő szállítójegye sem, ezért a tűzifa zár alá került. A vállalkozás telephelyén található nagy mennyiségű faanyag eredetigazolásával kapcsolatban az ügyfél nem volt együttműködő, ezért a Nébih további vizsgálatokat végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában