Szabályozás

2022.11.05. 11:25

Legfeljebb két órán át lehet avart égetni Tiszapüspökiben

Ráadásul az sem mindegy, a nap melyik szakaszában gyújtunk tüzet.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

November elsejétől elégethetik saját telkükön az őszi munkálatok során keletkezett kerti hulladékot és avart a tiszapüspökiek, erről döntött legutóbbi ülésén a helyi képviselőtestület. Ám az engedélyezett tevékenységnek szigorú szabályai vannak. 

– Avart, kerti hulladékot csak olyan területen lehet égetni, ahol az a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezetei kárt nem okoz. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől tíz méter, saját telken lévő épülettől öt méter, szalma- és szálastakarmány kazaltól húsz méteres távolságon belül nem szabad. Az égetés során keletkező hő, és füst nem károsíthatja a környéken lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat. Avart és kerti hulladékot nagykorú személy, és kizárólag a saját telkén égethet, közterületen ez tilos – áll a helyi rendeletben, amely május végéig hatályos. 

Égetni hétfőtől vasárnapig, reggel öttől nyolc óráig, délután háromtól este nyolc óráig lehet, szélcsendes időben. Az égetés időtartama a százhúsz percet nem haladhatja meg. Csak száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. Amennyiben az égetéssel füst, bűz, pernye keletkezik, vagy kedvezőtlen időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. 

A rendelet kiköti azt is, hogy tilos égésgyorsító termékeket, olajat, benzint használni, az égetendő hulladék pedig nem tartalmazhat kommunális eredetű, vagy veszélyes hulladékot, például műanyagot, gumit, vegyszert. A tevékenység közben az oltóvizet készenlétben kell tartani, az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani, a parázslást pedig meg kell szüntetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában