Mentés

2022.12.21. 06:55

Bevált módszerrel csalogatták ki a hódokat Tiszaörvényen

A kelepcébe ragadt hódokat különleges módszerrel csalták ki a csapdából, már nem először volt sikeres egy ilyen mentőakció.

P. Pusztai Nóra

A bajba jutott állatok végül maguk sétáltak ki a kelepcéből

Forrás: Beküldött fotó

Nem egyedi eset, hogy hódok vagy egyéb állatok esnek csapdába a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén. Ahogy hírportálunkon már beszámoltunk róla, Tiszaörvényen a szivattyútelep csillapító medencéjében ragadt egy hódpár a minap. Gál Lajos tájegységvezetővel egy speciális feljáró rámpát készítettek a helyszínen, így az állatok maguk sétáltak ki a kelepcéből.

– Épp ugyanott, két évvel ezelőtt volt egy vidra mentés hasonló módszerrel. Mivel főleg éjszakai életmódot folytató állatról van szó, ezért próbáltuk a felesleges stresszelést és zavarást elkerülni és bíztunk a hódok ösztöneiben, ami be is vált – utalt a korábbi sikerekre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs osztálya. 

Elmondásuk szerint a kétezres évek elején történt visszatelepítés óta, a hódok folyamatosan foglalják el a számukra kedvező élőhelyeket, a Tisza-tó térségében körülbelül tizenöt család ismert.

– Munkánk során gyakran találkozunk sérült vagy „csapdába” esett állatokkal. Ezek általában nem a szó klasszikus értelmében vett csapdák, hanem általában olyan ember alkotta építmények, amiből önerőből nem képes kiszabadulni az állat. Ilyenek lehetnek a például a liftaknák, de vízóra mellől is gyakran mentünk kétéltűeket, hüllőfajokat – fogalmaztak. Kiemelték: amennyiben védett vagy fokozottan védett egyedről van szó, érdemes mihamarabb felkeresni a helyileg illetékes nemzeti park igazgatóságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában