Kötet

2022.12.19. 06:55

Hiánypótló könyv jelent meg Jászapáti történetéről ezer oldalon

Jászapáti évtizedek (1945-től) címmel jelent meg nemrég Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna nyugalmazott népművelő, helytörténeti kutató legújabb kétkötetes munkája. A közel ezer oldalas könyv emléket állít a város második világháború utáni történéseinek és lakosságának. A szerző olyan elhallgatott témák helyi vonatkozásait is feltárta, mint például a koalíciós korszak, a „kékcédulás” választás, a kuláküldözés és kitelepítések, valamint az 1956-os események.

Illés Anita

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna legújabb könyvében szülővárosa második világháború utáni történéseit dolgozta fel

Fotó: Pesti József

A Jászságért Díjas helytörténeti kutató Jászapáti évtizedek (1945-től) című könyve a Jászapátiak Baráti Egyesülete gondozásában jelent meg, melyet a napokban mutattak be a Pájer Antal Művelődési Házban. 

A szerző immár huszonegyedik könyvében elsődlegesen a második világháborút követő évtizedek történéseivel ismerteti meg az olvasót egészen 1990-ig, de számos fejezetében napjainkig követhetjük az eseményeket. 

Átfogó képet ad szülővárosa politikai és közizgatási viszonyairól. Kiemelten mutatja be a művelődés és gazdaság kapcsolatát, a civil közösségi életet és hagyományőrző tevékenységeket. Mindezek mellett a kutató a nevelési, oktatási és szociális intézmények történetével, Jászapáti testvértelepülési kapcsolataival is részletesen foglalkozik. A könyvbemutatón a közel ezer oldalas, kétkötetes várostörténeti kiadványt Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.  

– A könyv egyediségét az adja, hogy a szerző teljességre törekszik a gazdaság és politika, a kultúra, a közművelődés, az oktatás, az egyházi élet és még számos területen. A teljesességre törekvés mellett ugyanakkor a tények tisztelete jellemzi a kötetet. Fontos, hogy a szöveget pontos forrásmegjelölések kísérik, nagyon alapos a hivatkozási jegyzet, mintegy 1051 lábjegyzetet tartalmaz a kiadvány. Hatalmas irodalomjegyzéke és pazar képanyaga van. A névmutatóban 3000 név található. Jellemző még a személyes hangvétel, ami tárgyilagos megközelítéssel párosul – emelte ki Dr. Dobos László. Ahogy fogalmazott, a szerző a közösségi lét olyan keresztmetszetét tárja elénk, amely egy élő településnek a szövedéke. Nem kívülről szemléli az eseményeket, hanem maga is cselekvő részese volt az elmúlt évtizedeknek. 

– A könyv számomra bizonyíték arra, hogy a gazdaság és a kultúra Jászapátin nagyon szorosan egymásba kapcsolódik és együtt él. Ebben meghatározó szerepe volt a Velemi Endre Termelőszövetkezetnek, napjainkban pedig jogutódjának a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt-nek – tette hozzá a Jászok Egyesülete elnöke. 

A kutató úttörőnek számító, hiánypótló könyvében eddig elhallgatott témákat is feldolgozott. Ismerteti egyebek mellett a koalíciós korszak történéseit, a kékcédulás választásokat, a kuláküldözést, a deportálást, az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi vonatkozásait, valamint a rendszerváltozást megelőző gazdasági, társadalmi és politikai folyamatokat. 

A járvány akadályozta a kutatómunkát  

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna ugyan évtizedek óta Jászberényben él, de igazán otthon, szülővárosában, Jászapátin érzi magát. A helytörténeti kutató a könyvbemutatón köszönetet mondott a fő támogató Lóczi Miklósnak, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. elnök-vezérigazgatójának és mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a várostörténeti könyv megjelenhetett. A szerző évtizedeken át gyűjtötte a különböző dokumentumokat a könyvhöz. Négy évig szorgalmasan dolgozott rajta, mire elkészült a mű. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz dolga volt, hiszen a korlátozások akadályozták a levéltári kutatásokat. Elérhető közelségben csak a jászberényi könyvtár és a Jász Múzeum volt. Mintegy kétszáz adatközlő segítette munkáját. A fotókat és az egyéb dokumentumokat többségében az interneten juttatták el a kutatóhoz.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában