Fejlesztések

2022.12.01. 17:25

Megújult az iskola teteje, és elkészült a kerékpárút Tószegen

Közel 240 millió forint érkezett a 2019 óta működő program pályázatainak köszönhetően.

Rimóczi Ágnes

Az átadáson részt vett (balról jobbra): Bóna Zoltán, dr. Kállai Mária, dr. Gyuricza Miklós

Fotó: Nagy Balázs

Két, a Magyar Falu Program keretében megvalósuló beruházást adtak át csütörtökön a településen. 

Az általános iskola tetőfelújítása, valamint a kerékpárútfejlesztés kapcsán megtartott eseményen részt vett a Bóna Zoltán, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa, aki köszöntőjében méltatta a 2019 óta működő Magyar falu Program jelentőségét és sikereit. 

– Tószegen közel 240 millió forint érkezett a program pályázatainak köszönhetően. A teljesség igénye nélkül megújult az óvoda, a temető, utak épültek, rendezvényekre is költhetett a település, s legutóbb felújíthatták az általános iskola tetőszerkezetét – szólt a miniszteri biztos, aki kiemelte: a fejlesztések hozzájárulnak a kistelepülések megtartó szerepéhez. 

– A Magyar Falu Program célja, hogy megálljon a települések lélekszámának csökkenése, s lehetőség szerint inkább emelkedés legyen tapasztalható ezen a téren. Mindezek reményében bízunk benne, hogy a jövőben is hasonló támogatások érkezhetnek a falvakba – tette hozzá Bóna Zoltán.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője is üdvözölte a fejlesztéseket. Mint elmondta, a tószegi iskola eredményes, jó hírű, a beruházásokkal ennek fénye csak nő, az önkormányzat és a tankerület pedig jó gazdája az intézménynek. Kiemelte, ahogy az oktatás, úgy az utak minősége is nagyon fontos egy községben, faluban, hiszen az ott élők életminősége múlik ezeken. 

– Nagy hálával tartozunk a Miniszterelnökségnek, s annak a csapatnak, akik a Magyar Falu Programon dolgozik, köszönjük, hogy gondját viselik a kis településeinknek, hiszen ezekben a kis falvakban is nagy lehetőségek várják a lakosokat – emelte ki az országgyűlési képviselő.

A beruházásokról dr. Gyuricza Miklós számolt be.

Rámutatott, hogy mintegy 53 millió forintos támogatással, az önkormányzat és a Szolnoki Tankerületi Központ együttműködésével valósult meg a régi és új szárny tetőhéjazatának cseréje, valamint a teljes homlokzati hőszigetelése.

– A tankerülettel közösen egyébként több fejlesztés is megvalósult, melyeknek köszönhetően javulnak a fenntarthatóság feltételei – emelte ki a településvezető. 

A kerékpárútfejlesztéssel kapcsolatosan elhangzott: a csütörtökön átadott, 44 millió forintos támogatással elkészült szakasz a záróprojektje volt egy hosszú folyamatnak.

 – 3 év alatt 5 kilométernyi kerékpárutat építettünk vagy újítottunk meg összesen 400 millió forint értékben. Első ütemben elkészült a Tószeg és Szolnok között még hiányzó szakasz, második ütemben megépült a kerékpárgyár és a Coop ABC közötti belterületi rész teljes egészében önkormányzati önerőből. A harmadik ütemben a temető előtti utat építettük át és cseréltük ki alatta a vízvezeték-hálózatot, negyedik ütemben a Vörösmarty és Kinizsi út közötti szakaszt újítottuk fel önerőből, az ötödik ütem pedig amit most átadunk – részletezte dr. Gyuricza Miklós, aki hozzátette: nem állnak meg, kész tervek alapján szeretnék folytatni a kerékpárutat Tiszavárkonyon át egészen Tiszakécskéig.

A csütörtökön átadott, 44 millió forintos támogatással elkészült szakasz a záróprojektje volt egy hosszú folyamatnak
Fotós: Nagy Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában