Galériával

2023.01.30. 11:18

Árvíz: tetőzés közelében van a Tisza Szolnoknál

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg a Tisza-tó térségében tetőzik, a Zagyva-Tarna vízrendszerben, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón már apadás tapasztalható.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

– A Tisza vízállása hétfőn reggel Kisköre-alsónál 672, Szolnoknál 664, Tiszaugnál 511 centiméter volt. A tokaji tetőzési értékéből számított előrejelzés szerint az árhullám Szolnokon január 30-31-én 660-670 centiméteres vízállással tetőzik – adta hírül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. 

A Kötivizig január 29-én reggel rendelt el elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tiszán a Szolnok-Újszász-Szórói, a Lakitelek-Tószegi, a Csongrád-Nagyrévi és a Tiszaföldvár-Pityókai árvízvédelmi szakaszokon. 

– Jelenleg a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, valamint a Tisza visszaduzzasztásával érintett Zagyva szakaszon (Újszász-Szászberek és a torkolat között), összesen 385 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn tizenkét órás figyelőszolgálatot – tájékoztatta hírportálunkat Laczi Zoltán.

Az igazgatóság sajtóreferense a belvízhelyzetről is szólt. 

– A belvíz miatt jelenleg másodfokú a készültség a kiskörei belvízvédelmi szakaszokon, elsőfokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási, karcagi és a mezőtúri szakaszokon. A hétfő reggeli adatok szerint a szivattyúzások eredményeként a belvízi elöntés nagysága 4140 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1890 hektáron érintett. Az elmúlt 24 órában félmillió köbméter vizet emeltünk át a befogadókba – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában