Iskolai konyha

2023.01.28. 11:25

Az ínycsiklandó különlegességek helyett a klasszikus ételek hódítanak a jászkunsági menzákon

Bolognai spagetti, paradicsomleves vagy éppen a tejbegríz. Az iskolai menzák legkedveltebb ételeinek sora nem túl hosszú, ám ami ott ínycsiklandóra sikerült, azt otthon a szülők szinte nem is tudják utánozni. Akadnak tehát ételek, amik kiállták az idő próbáját.

P. Pusztai Nóra

Bujáki Zsani kislányával Annával szívesen főz akár bolognait is

Fotó: Beküldött fotó

Egyszerű, mégis utánozhatatlan. A tejbegríz már gyerekkorunkban is igen kedveltnek számított, talán az egyetlen étel, amiből nem lehet eleget főzni, repetából sem jutott mindenkinek a menzán. Ki összekeverve, ki inkább kívülről befelé haladva kanalazta. Ezen az ínyencségen még a reform törekvések sem tudtak lényegesen változtatni, mert bár a zab és a köles is a repertoárba került, nem pótolhajta a tejbegrízt.

– Az édes ízt kedvelik a gyerekek, ezért lehet az említett tejbegríz is a kedvencek között. Ott van még a paradicsomleves vagy a grízestészta, amikből több tányérnyi fogy. Arra viszont nincs magyarázat, hogy a bolognai, hogyan került a slágerek közé. Mert bár az egyértelmű, hogy a spagetti tészta már a formája miatt is „menő”, paradicsomos cukkinis feltéttel már nem kedvelik, pedig a fűszerezés hasonló – mondta Bujáki Zsani, szolnoki szakács.

A gyermeki ízlés tehát örök rejtély, ahogy az is, hogy a menzán kedvelt finomságok, miért nem fogynak hétvégente az ebédlőasztalnál.

– A tarhonyás hús igazából pörkölt tésztával, de ha például orsóval kínáljuk, már kevésbé kelendő – magyarázta, majd hozzátette, a miérteket még maga Columbo sem tudná megfejteni.

 A menzák kínálatát, a felhasználható alapanyagok körét törvény szabályozza, ahogy a cukor és sómennyiség minimalizálását is. A változatosságot biztosítandóan új ételeket vezettek be a kínálatba, melyek fogadtatása sokrétű.

– A bulgurral például bővült a köretek köre, már nemcsak rizs, burgonya vagy egyszerű tészta kerül az asztalra – fogalmazott.

A kérdés hasonló a zab és a köles tejben felfőzött változataival, míg ezek ugyancsak remekül elkészíthető ételek, nem pótolják a már megszokott és örök kedvenc tejbegrízt.

Érdemes bevonni a gyerekeket az előkészületekbe

A kisgyermekek többsége szívesen sürgölődik a konyhában, néhány feladatot rájuk is bízhatunk.

– A palacsintasütés kezdésnek kiváló, amikor például már a tojás feltörését próbálgathatják a gyerekek, nem kell őket óvni ettől. Ahogy a zöldségpucolásba is bevonhatóak, a répa kóstolásnál új ízzel ismerkedhetnek – fejtette ki tapasztalatait Bujáki Zsani. 

 

Örök kedvenc a bolognai

Bujáki Zsani szolnoki szakács még a bolognai készítés részleteiben is elkalauzolt.

– A hagymát megpirítom egy kis olajon, majd ráteszem a húst, amikor elpárolgott róla a víz sűrített paradicsompürét vagy hámozott paradicsomot öntök rá. A fokhagymát összezúzom, belereszelem a sárgarépát és a zellert. Oregánóval, bazsalikommal és sóval fűszerezem, majd egy kis édesítőt adok hozzá – sorolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában