Számlálás

2023.01.12. 15:29

Pénteken indul a jubileumi sasszinkron a Jászkunságban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület immáron huszadik alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront.

Rimóczi Ágnes

Fiatal rétisas, hal zsákmányával

Forrás: MW archív

Fotó: Makovics Kornél

A hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását, összeírását január tartják meg a hét végén. Ekkor a különböző nemzeti parkok igazgatóságai, önkéntesek, civil szervezetek és magánszemélyek járják a természetet nappali ragadozó madarakat számlálva.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

A Jászkunságban is aktívak lesznek a természetjáró madárbarátok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei helyi csoportjának tagjai és önkéntesei a térség több területén útnak indulnak távcsövekkel a kezükben. 

– A tervek szerint kint leszünk Tószeg és Tiszajenő térségében, valamint Besenyszög és Kengyel környékén, Nagykörű–Kőtelek–Tiszasüly, valamint a Tisza-tó környékén is – mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Csaba, a helyi csoport elnöke.

A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan februárban készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában