Vizsgadrukk

2023.01.20. 13:55

Szolnokon is felvételiznek a diákok – megfelelő gyakorlatokkal oldhatjuk a szorongást

A vizsga szorongást hoz egy diák életébe. Ladár Edit pszichológus szerint apró gyakorlatokkal és egy támogató közeggel könnyen elűzhetjük a negatív érzéseket, melyeket akár a szombati központi írásbeli vizsgák előtt is alkalmazhatnak fiataljaink.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Mérföldkő ez a nyolcadikosoknak – kezdte mondanivalóját Ladár Edit pszichológus.

– Sokszor keresnek meg azzal a nehézséggel, hogy az érintett végzős diáknak még nincs kiforrott pályaképe és nem tudja, hogy milyen irányba induljon. Ezért a legtöbbször egy ilyen megmérettetés előtt szoronganak és kétségek közt vannak. Aggódnak amiatt, hogy megszerzik-e az elegendő pontszámot, sőt többször foglalkoztatja őket az is, hogy milyen nehézségű feladatokkal kell megbirkózniuk. Amikor ilyesfajta dilemmával látogatnak el hozzám, különböző gyakorlatokkal próbáljuk elűzni a negatív érzéseket. Mindig felelevenítjük, hogy hogyan érdemes felkészülni egy vizsgahelyzetre. A legfontosabb, hogy felismerje a rossz érzést magában, hiszen ennek következtében megfelelően tudja alkalmazni azokat a technikákat, amiket gyakorlunk. 

Kétféle típusú szorongó ember létezik: Az egyik, akit a szorongás jobb teljesítményt nyújt a megszokottnál, a másik pedig épp ennek az ellenkezője.  

– A légzőgyakorlatok segítségével sokkal könnyebben tudjuk oldani a bennünk lévő feszültséget – folytatta a szakértő.

– A konzultációk során megtanítom a fiatalnak, hogyan tud megfelelő, mély légzéssel segíteni önmagán. Az egyik kezet a mellkasra, a másikat pedig a hasra helyezve megfigyelhetjük a levegő áramlását, amely segít megnyugodni és elterelni a gondolatainkat. Érdekes módon újszülöttként ezt igen könnyedén műveljük, azonban az idő előre haladtával elfelejtjük azokat. Nagy segítségként szolgálhat a fiatalok számára az is, ha az adott középiskolába ellátogatnak, hiszen egy ismerős környezet  szintén oldhatja a feszültséget. Elképzelheti a szituációt, aminek hatására előre tud tervezni. Mindezek mellett a támogató családi légkör is nagyban meghatározza a gyermek jólétét és teljesítményét.  Fontos, hogy a megszerzett tudása, a megküzdési mechanizmusai és hozzáállása mellett a család is támogató közeget nyújtson számára.

Képünkön: Ladár Edit
Forrás: Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában