Egyetemi képzés

2023.01.19. 17:25

Vannak olyan szakok a Szolnok Campuson, ahol nincs minimum ponthatár

Négy éve tartozik a Debreceni Egyetemhez a tiszaligeti campus. A korábban már megszokott gazdaságtudományi szakok mellett két éve az egészségügyi területet is bevonták a kínálatba. A hallgatói létszám növekedésre, bizakodásra ad okot.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Mészáros János

Folyamatosan bővíti a képzési kínálatot a Debreceni Egyetem a Szolnok Campuson. Jövőre már szakvédőnő mesterszakra, és szociális munka alapképzésre is várják a jelentkezőket.

Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy évről évre emelkedik a hallgatói létszám.

– A tapasztalat igazolja, hogy a Szolnok Campus beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bővítjük a kínálatot, egyrészt a szakok számát, másrészt a képzési területeket. Kettővel kezdtük, most négy területen – a gazdasági és egészségtudományi mellett agrár-, valamint társadalomtudományi képzésekben – folyik az oktatás. Tizenöt szak, több szakiránya érhető el Szolnokon. Van érdeklődés, illetve az egyetem részéről hajlandóság is – fejtette ki. 

A vármegyénknek, de a hallgatóknak is jó, hogy a jászkunsági megyeszékhelyen elérhető a felsőoktatás.

– A térség szakemberellátása szempontjából nagy jelentősége van, hogy az egyetem a legmagasabb szinten biztosít képzést, olyan területeken, amelyekre szükség van. Ezt felmérések előzték meg. Emellett intézményünknek regionális küldetése is van: elkötelezett, hogy a régiót ellássa, ehhez megvan a kapacitás, a szakmai felkészültség és a beiskolázási terület is bővül – részletezte.

A hallgatóknak is jó, hogy a Debreceni Egyetem helyben biztosítja a képzéseit a rendelkezésre álló infrastruktúrával és szakmai háttérrel. 

A Szolnokon induló szakokra szokás szerint február 15-ig, az e-felvételi oldalán, online formában lehet jelentkezni. 

Korábban már Jász-Nagykun-Szolnok megyéből négyszáz hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetem különböző karaira.

– Jelentősen változott a felvételi eljárási rend. Pozitívum a hallgatóknak, hogy nem kötelező az emelt szintű érettségi, sőt például az egészségtudományi képzések esetében nincs minimum ponthatár sem. Ezekkel az egyetemi képzés lehetősége azok előtt is megnyílik, akiket visszatartott a ponthatár. Ez a döntés a felvételizők szempontjából mindenképpen kedvező, de nem várjuk tőle a beiskolázás színvonalának csökkenését, inkább rugalmassá teszi a rendszert – szólt a változásokról dr. Bartha Elek.

Bemutatkoznak a karok a campuson

A Debreceni Egyetem közel húsz éve indította útjára központi beiskolázási rendezvényét, a DExpo-t, melyen a pályaválasztás előtt álló diákok, szüleik és pedagógusok számára nyílt napok keretében mutatják be a képzési kínálatot. Az ország egyik legnagyobb felsőoktatási programja január 26-án Szolnokra költözik, négy-ötszáz főre számítanak.

– A Debreceni Egyetem mind a tizenhárom kara bemutatkozik – mondta dr Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában