Galériával

2023.02.20. 19:30

A karcagi Kátai Gábor Kórház több dolgozójának munkáját is elismerték

Kossuth Zsuzsanna életútját Szoboszlai Éva, a Magyar Ápolási Egyesület helyi elnöke ismertette.

Daróczi Erzsébet

A kórház több dolgozójának áldozatos munkáját oklevéllel jutalmazták

Fotó: Daróczi Erzsébet

Magyarország Országgyűlése 2014-ben Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. A jeles napról hétfőn a karcagi Kátai Gábor Kórházban is megemlékeztek.

Nagyné László Erzsébet főigazgató a kórház vezetése és az ellátott betegek nevében köszönte meg a szakdolgozóknak, ápolóknak, orvosoknak az év 365 napján, 24 órában végzett kiváló, felkészült, szakszerű betegápolói, gyógyítói munkáját. Ugyanezt tette a vármegyei közgyűlés nevében Hubai Imre elnök, aki jó egészséget kívánt az egészségügy minden dolgozójának.

Kossuth Zsuzsanna életútját Szoboszlai Éva, a Magyar Ápolási Egyesület helyi elnöke ismertette. Mint elhangzott, a magyarországi ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja, Kossuth Zsuzsa (1817-1857) hazánk első országos főápolónője volt. 

Irányításával pontosan meghatározták a szükséges kórházi felszereléseket, biztosították a gyógyszer- és kötszer ellátást, általános érvényű rendszabályokat fogalmaztak meg és betanították az önkénteseket is. Olyan szellemi örökséget hagyott hátra, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű. Nem volt szakképzett ápoló, hanem országos jogkörrel felruházott személy, aki a háborús viszonyok közepette teljes odaadással ápolta a sebesülteket. 37 évesen New Yorkban halt meg. Az ápolói hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

A Kátai Gábor Kórház vezetése, a Magyar Ápolási Egyesület helyi szervezete és a Kátai Gábor Alapítvány a Magyar Ápolók Napján kiváló munkája elismeréseként oklevelet adományozott Saliga Józsefné, a Gyermekosztály ápolója és Szabó Istvánné, a Belgyógyászati osztály ápolója részére. Közösségi munkája elismeréseként Illyésné Nagy Tímea, a Járóbeteg-szakellátás asszisztense, tudományos munkája elismeréseként Kabai Annamária, diplomás ápoló, a gasztroenterológiai szakrendelés szakasszisztense kapott elismerést, amelyeket Nagyné László Erzsébet főigazgató, Horváthné Vass Erzsébet ápolási igazgató, Szepesi Tibor polgármester és Hubai Imre, a JNSZ Vármegyei Közgyűlés elnöke adott át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában