Probléma

2023.02.22. 06:55

Az iskolai becsengetés után támadnak kóbor kutyák a helyiekre Tiszapüspökiben

Hiába dolgozik az állatbefogó, folyamatosan gondot okoznak az utcán kóborló ebek Tiszapüspökiben. A hűséges négylábúak kis gazdáikat kísérik reggel óvodába és iskolába, ám becsengetés után rendszerint az utcán közlekedő biciklisekre, motorosokra támadnak. Az egyébként kiváló turisztikai értékekkel rendelkező kistelepülésen ezen kívül az elhagyatott porták és az emiatti illegális szemetelés is egyre nagyobb problémát jelent.

Molnár-Révész Erika

Bander József polgármester az egyik, József Attila úti elhagyott ingatlan előtt. Ilyenből ötven-száz közötti is lehet Tiszapüspökiben

Fotó: Mészáros János

– Szinte napi szinten keresnek meg bennünket a helyiek, hogy csináljunk már valamit ezzel az egyébként harminc éve megoldatlan problémával – mondta az utcán garázdálkodó ebekkel kapcsolatban Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. A településvezető épp akkor tért vissza egy bejárásról, melynek során több állatot is megpróbáltak befogni szakember segítségével, több-kevesebb sikerrel. Bár nem kevés pénzt költ az önkormányzat az utcán kóborló kutyák számának csökkentésére, főleg tavasz közeledtével gyakorlatilag szélmalomharcot vívnak.

– Sajnos reggelente az tapasztalható, hogy elindul a család négy-öt gyereke az oktatási intézményekbe, és kíséri őket az az öt-hat kutya, amely hozzájuk tartozik. Akkor van gond, amikor a gyerekek bemennek az iskolába, óvodába, a kutyák pedig elindulnak haza. Nagyon sok esetben kerékpárosra, motorbiciklisre rontanak rá ezek a jószágok, és méretüktől függően okoznak kisebb-nagyobb sérüléseket, riadalmat vagy balesetet – vázolta a helyzetet a polgármester. Hozzátette, a gondot csak tetézi, hogy sok porta körül nincs kerítés, így vannak olyan ebek is, melyek egész nap gondtalanul csavarognak a településen. 

Mint azt Bander József hangsúlyozta, azért, hogy a probléma kezelhetővé váljon, a lakosoknak is tenniük kell. Mint azt példaként elmondta, tavaly egy felelős állattartással kapcsolatos pályázatban is részt vett a település, melynek segítségével több millió forintot használhattak volna fel a kutyák ivartalanítására, chipezésére, és oltására. Ám jelentkező alig akadt.

Annak az összegnek csak az elenyésző részét tudtuk igénybe venni. Pedig, a jelentkezőnek egy kötelessége lett volna, a beavatkozás helyszínére vinni a kutyát. Nagy lehetőségtől estünk el, hiszen bár jogosan bosszantja a lakosokat és az önkormányzatot a kóbor kutya probléma, ha még támogatott forrás segítségével sem találunk rá megoldást, akkor nem tudom mit lehetne tenni

 – bosszankodott a polgármester, aki arra kéri a szülőket, hogy gyermekeiket lehetőleg kutyák kísérete nélkül engedjék el reggelente az oktatási intézményekbe.

Gondot okoznak az elhagyott ingatlanok is

Tiszapüspökiben legalább 50 és 100 közötti az olyan elhagyatott házak száma, melyenek nincs gazdája, vagy az örökösök nem foglalkoznak az ingatlannal. Ezek a porták amellett, hogy balesetveszélyesek, folyamatosan felhalmozódik rajtuk az illegálisan lerakott szemét is.

– Jelenleg az építési hatóság átteszi az ügyet a NAV jogkörébe, ami utasítja a helyi jegyzőt, hogy keressen megoldást. Lehet, hogy egy nagyobb városban van arra pénz, vagy gépek és emberek, hogy lebontsanak ilyen házakat. Nekünk nincsenek. Így a kör bezárult, és bár jogilag mindent elkövetünk a probléma megoldására, a gyakorlatban csak imádkozhatunk, hogy ezek az épületek úgy dőljenek össze, hogy ne temessenek senkit maguk alá – hangsúlyozta Bander József polgármester. Mint elmondta, már többször indítottak szemétszedő akciókat is az érintett településrészeken, tavaly például több esetben 5 köbméteres konténerekbe gyűjtötték az önkormányzat munkatársai a szemetet. Ám hiába az erőfeszítés, a hulladék rövid időn belül újratermelődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában