Esemény

2023.02.18. 15:30

Disznótort rendeztek a faluháznál, Tiszasülyön

Hagyományos disznóvágás, kóstoló és kolbásztöltő verseny várta az érdeklődőket szombaton a faluháznál.

Kovács Berta

A jó hangulatú programon tepertő is készült

Forrás: Beküldött fotó

Finomságok illata lengte be szombaton a Nagy Lajos Faluház udvarát, ahol harmadik alkalommal rendezett disznótort és kolbásztöltő versenyt a Tiszasülyért Egyesület. A falusi disznóvágás hagyományait felelevenítő programra helyiek mellett elszármazottak, valamint egyesületi alapító tagok is eljöttek.

A faluház udvarán már kora reggel gyülekeztek a kolbásztöltő csapatok. Az alkalomra feláldozott sertést az előírások betartásával a helyi hentes vágta le, az érdeklődők így lépésről lépésre követhették a feldolgozás mozzanatait a perzseléstől kezdve a kóstolásig. A kolbásztöltő versenyre a két sülyi csapat mellett Nagykörűből, Kőtelekről, Besenyszögről és Jászladányból is érkeztek brigádok. A húst és az alapvető fűszereket az egyesület biztosította, a speciális hozzávalókról a csapatok maguk gondoskodtak.

A kolbászokat a faluház kemencéjében sütötték meg és a bírák mellett a vendégek is csemegézhettek belőle. A győzelemnek pedig idén is a nagykörűiek örülhettek.

A helyszínen egyébként mindenféle disznótoros finomság készült – sült vér, sült máj, hurka, pecsenye, tepertő – amit szintén lehetett kóstolgatni. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: az ifjúság népi játékokkal szórakozhatott, míg szüleik a disznótoron szorgoskodtak.

A kolbászokat a faluház kemencéjében sütötték meg a versenyzők
Forrás: Beküldött fotó

Demjén Imre elnök megjegyezte: sajnos kevés gyerek vett részt a programon, pedig az is céljuk, hogy ők is megismerjék a disznóvágás hagyományait.

A rendezvényen hirdették ki a fánksütő verseny eredményét is. A több kategóriában leadott farsangi nyalánkságokat előző nap bírálta el egy háromtagú zsűri. A fánkokat szintén megkóstolhatták a vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában