Jászkunság

2023.02.26. 19:00

Elkezdhetjük a hidegtűrő növények magvetését

Egy régi közmondás szerint ki mint vet, úgy arat. Ez bizony a kiskertünkre is igaz lehet, ahhoz ugyanis, hogy egészséges zöldségeket és virágokat neveljünk, most kell odafigyelnünk az ültetésre.

Köllő Judit

Akár családi program is lehet a munka

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A közelgő tavasz arra sarkallja a kertművelőket, hogy ideje kimenni a szabadba, és nekiállni dolgozni. A szolnoki Csikós István is így tesz: a hobbikertész szerint a változékony időjárás megviseli a kinti növényeket is, ezért fontos az odafigyelés és a türelem ebben az időszakban. 

– Az utóbbi években azt tapasztalom, hogy a tavasz igen szeszélyes évszakká változott – kezdte Csikós István. 

– A hideg, téli időszak után néha süt a nap, máskor hűvös az idő. Ez a változékonyság nemcsak minket, embereket, hanem a természetet is megviseli! Az első és legfontosabb tanácsom a kertművelők számára, hogy apró lépésekben kezdjék el a tavaszi munkákat. 

A tapasztalatok alapján örök érvényűnek tűnik a tanács: inkább korábban, mint később ültessünk! A korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás ugyanis sokkal kisebb kockázattal jár, mint az elkésett... 

– Március közeledtével az egyik legfontosabb feladatunk a gyümölcsfák, díszfák és díszbokrok, valamint a rózsatövek ültetése – folytatta a szolnoki hobbikertész.

 – Az ültetés egyik alapvető mozzanata a megfelelő gödör ásása, de nem szabad elfelejteni az alapos öntözést sem. A csemeték életében nemcsak az ültetőközeg, hanem a megfelelő mennyiségű víz is elengedhetetlen, hiszen a nedvesség hatására gyorsabban fejlődik a növény gyökérzete – tette hozzá Csikós István. 

Egy régi közmondás szerint ki mint vet, úgy arat. Ez bizony a kiskertünkre is igaz lehet, ahhoz ugyanis, hogy egészséges zöldségeket és virágokat neveljünk, most kell odafigyelnünk az ültetésre. 

Használhatunk különböző műanyag dobozokat és tojástartót is, hogy elvessük a magokat

– tanácsolta a szakértő. 

– A magokat ne nyomjuk túl mélyre, éppen elég, ha két-háromszor annyi föld fedi őket, mint a saját méretük, tehát mindössze néhány milliméter. Ha elkezdtek csírázni, rendkívül fontos, hogy kissé nedvesen tartsuk őket. Viszont az sem jó, ha tocsognak a vízben, ezért a legjobb, ha az öntözéshez csak egy permetezőt használunk, amivel naponta egy-két alkalommal benedvesítjük a talajt. Ezzel a módszerrel elkezdhetjük a spenót, a hónapos retek, a fokhagyma, a dughagyma, a sárgarépa, a káposztafélék vagy a saláta ültetését is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában