Rendkívül eredményesek

2023.03.18. 06:55

A magyar válogatott tagjaiként versenyeznek robotjukkal a kisújszállási diákok

Cs. Kiss Zsófia csapattársaival tavaly Portugáliában az Európa-bajnokságot, Bangkongban a világbajnokságot nyerte meg.

Daróczi Erzsébet

Zsófi a kupával, Jázmin a robotukkal, valamint felkészítőjükkel, Abán Csabával és Szidey István igazgatóval

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Nagykun Baptista Oktatási Központ Kossuth Lajos Tagintézményében két éve indult el a robotika oktatás szakköri keretek között – tudtuk meg Szidey István igazgatótól.

Diákjaink – Cs. Kiss Zsófia (10.o), Szél Nikoletta (7.o) – az országos és nemzetközi megmérettetésen is sikereket értek el. Zsófi tavaly Portugáliában az Európa-bajnokságot, Bangkongban a világbajnokságot nyerte meg akkori csapattársával 

– sorolta az igazgató.

– A Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti versenyén a „menekítő” kategóriában Szilágyi Jázmin, a Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája tanulója volt Cs. Kiss Zsófia csapattársa, de tavaly a saját kategóriáját ő is megnyerte. A magyar válogatott tagjaként együtt indulhatnak az Európa-bajnokságon Horvátországban és a világbajnokságon Franciaországban – tudtuk meg Abán Csabától, a Baptista Szeretetszolgálat robotika-oktatójától.

– A robotika komplex tudomány, azt mondanám, hogy matematikai, informatikai és műszaki és természettudományos ismeretek ötvözete. A versenyzők a megtervezett robotok alkatrészeit 3D nyomtatással állítják elő, az elektronikájától a programozásig mindent ők készítenek. Cs. Kiss Zsófia két éve kapcsolódott a programba, s már a világ legjobbjai között van. 

Én inkább a mechanikai részt szeretem, de a programozást is tanulom. A pesti verseny előtt borzasztóan izgultam, mert tudtam, hogy erős ellenfelünk van. A versenyen egy menekítő pályán, adott útvonalat kellett követnie a robotnak, az evakuálási zónából áldozatokat kell mentenie. Az első hely nagyon boldoggá tett 

– árulta el Zsófi.

Szilágyi Jázminnak inkább a programozás része tetszik. Neki ez a verseny egy utat adott, mert programozni, tervezni szeretne felnőttként. A hetedikes Szél Niki, a Kossuth iskola diákja az utánpótlás korosztályban országos válogatott csapat tagjaként tavaly volt először nemzetközi versenyen. Szilágyi Jázmin csapattársaként, Európa-bajnok harmadik helyezést értek el, koránál fogva Niki még idén is csak az Entry kategóriában indulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában