Jászkunság

2023.03.08. 06:55

A rózsa és a tavaszi virágok fogynak leginkább nőnapon

Színes növények borították be a szolnoki vásárcsarnok árusító asztalait. Már kedden reggel sorakoztak a kisebb nagyobb csokrok és cserepes virágok. Az eladók tapasztalatai szerint viszont a férfiak többsége nőnapon vásárolja meg a hölgyismerősöknek szánt ajándékot. Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy egyre kevesebb virág fogy.

P. P. N.

Képünkön Maróti Zoltán eladó

Fotó: Mészáros János

A Juliannák és Zsuzsannák köszöntése után március elején a nőnapra készülnek a virágosok. Az árusok tapasztalatai szerint a férfiak többsége nem sieti el a vásárlást, zömében március 8-án a reggeli órákban szerzik be a hölgyismerősöknek, munkatársaknak, családtagoknak szánt meglepetéseket. Maróti Zoltán és fivére Tamás három évtizede foglalkozik virágokkal, miközben a forgalomról kérdeztük, folyamatosan kötötték a szebbnél szebb csokrokat és kiszolgálták a vevőket is.

Szerda reggel számítunk nagyobb érdeklődésre, az előző évek tapasztalatai alapján a férfiak az utolsó pillanatra hagyják a virágok beszerzését. Egyebek mellett szálas tulipánnal, kisebb tavaszi csokrokkal készültünk 

– válaszolta kérdéseinkre Maróti Zoltán. 

Elmondása alapján inkább a jobb minőséget keresik a vevők és többségében a nagy munkahelyi bevásárlások helyett, inkább csak a szűk családot, rokonokat lepik meg ilyenkor a férfiak.

Korábban nem volt ritka, hogy két-háromszáz szálat is elvittek, most kisebb érdeklődésre számítunk, nem jellemzőek már a nagyvállalati közös köszöntések 

– emelte ki. 

A Bohácsi virágüzlet előtt több mint száz szálas virág várja becsomagolva a vásárlókat.

– Rózsa, tulipán, szegfű, frézia – mutatott körbe Bohácsiné Csák Judit tulajdonos.

Sipos Szabolcs és gyönyörű virágai
Fotós: Mészáros János

A tavasziak mellett kínálnak benti és kiültethető cserepeset, illetve vágott virágcsokrokat is.

Tavaly is ugyanezek mentek, most kevesebb vevőre számítunk, árban próbáltunk olyat hozni, ami olcsó, de még így is van amelyiknek háromszorosa lett az ára egy év alatt 

– fogalmazott.

Az eladást az is nehezíti, hogy nőnapon a megszokottnál többen kínálnak virágot a szolnoki vásárcsarnok standjain. 

– Elég sok árus van, még nem tudjuk milyen forgalomra számíthatunk, igazából majd ma kiderül – magyarázta Sipos Szabolcs, virágárus, aki a válasz után egyik vevőjét éppen hasznos tanácsokkal látta el a vásárolt növény gondozásával kapcsolatban.

Pappné Csák Csilla alkotásaival
Fotós: Mészáros János

 – Tavaszi virágokat keresnek a férfiak, kínálunk krókuszt, árvácskát, gerberát, de vásárolhatnak nálunk orchideát is. Az árak nálunk minimálisan, néhány száz forinttal emelkedtek tavaly óta – pillantott át a szembe standhoz, ahol testvére Norbert éppen egy vörös rózsacsokrot kötött.

Sipos Norbert kérdésünkre elmondta, hogy a vörös rózsa mindig kelendő, de ilyenkor a tulipáncsokrokat, jácintból, íriszből összeállított kisebb virágokat is szívesen visznek a vásárlók.

A színes növények mellett a csokoládé és a bonbon is egyre népszerűbb ajándék nőnapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában