Összefogás

2023.03.28. 11:38

Megfeszített munkával sikerült feltölteniük a csépai holtágat

December óta három alkalommal töltöttek vizet a Csépa környéki holtágrendszerbe a helyi Kinizsi Horgászegyesület önkéntesei. A tavaly nyáron aszály tombolt a területen, a szivattyúzásnak köszönhetően most azonban több mint egymillió köbméter vizet emeltek be. Az összefogás tehát eredményesnek bizonyult.

P. P. N.

Berkes Mihály mutatja a vízállást 2022-ben

Fotó: Nagy Balázs

Már korábban is probléma volt, hogy a Csépa környéki holtágrendszer esetében nincs felelőse a vízbeemelésnek. Tavaly hatalmas problémát okozott az aszály. A polgármesteri hivatal levélben kereste meg a Kötivíziget, hogy a nyári alacsony vízállásnál sem ember, sem gép vagy egyéb eszköz nem áll rendelkezésre a robbanómotoros vízbeemeléshez. Az egyik holtág oly mértékben kiszáradt, hogy csak ötven-hatvan centiméteres iszap maradt, a helyzetet az is tetézte, hogy tűz ütött ki a környéken.

Lépnünk kellett, hogy még egyszer ne kerüljünk ilyen helyzetbe. Ha nem kezdeményezek, akkor az összes holtágunk kiszáradt volna, ez a horgászegyesület végét is jelentené, mert ha nincs víz, nincs hal sem, ekkor pecásokat sem tudnánk idecsábítani 

– mondta Berkes Mihály, a csépai Kinizsi Horgászegyesület elnöke.

A vezetőségi ülés meghatalmazta, hogy ha a Tisza vízállása engedi, kezdjék meg a szivornyás vízbeemelést.

– Első körben a csépai polgármesterhez fordultam, aki biztosított a támogatásáról. A környékbeli gazdálkodóknak is gondot okoz az esetleges vízhiány, velük is felvettem a kapcsolatot. A vízügytől kölcsönkértük a vákuumszivattyút, amit a hivatal el is hozott, az üzemeltetés és annak megszervezése jutott nekem – magyarázta.

Összegyűjtötte tehát a lelkesebb horgászokat, azokat a gazdákat, akiknek valamilyen formában előnyt jelent ez a víz, öntöznek ebből vagy permeteznek, lajtoskocsival szállítanak belőle. A vákuumozást december 23-án kezdték meg, a Tisza vízállása alacsony volt, nehezek voltak a körülmények. 

Esőben sem állt le a munka
Forrás: Beküldött fotó

 

A cső kilyukadt, így 3 percenként kellett a szivornyacsőre a vákuumot indítani, magas költség jött ki a végén, az aggregátort dízelolajjal üzemeltettük. Végül öt nap alatt háromszázötvenezer köbmétert sikerült beemelni 

– részletezte.

Éjjel-nappal tizenkét órás műszakban váltották egymást az önkéntesek, az újabb áradáskor ismét beosztották a munkát. 

– Január első felében egy komolyabb áradás volt, újra nekirugaszkodtunk. Akkor kilencszázezer köbméterig jutottunk, ez már látványosan jelentkezett a több mint kilencvenhárom hektáros holtágrendszeren – tette hozzá.

Március elején ismét nekifogtak. 

– A három vízbeemelés olyan sikeres volt, hogy a holtágrendszert kilencvenöt százalékig töltöttük fel, összesen 1,4 millió köbméterrel. Eredményes volt az összefogás, nekünk az idén bizonyára nem lesz vízproblémánk bármilyen aszályos nyár áll előttünk – hangsúlyozta. 

A gázolajköltséget, körülbelül nyolcszázezer forintot az önkormányzat vállalta át, az egyesület nehezen tudta volna kigazdálkodni az összeget. Így a pénzüket haltelepítésre fordíthatják. 

Aggregátor
Forrás: Beküldött fotó

– Nyáron a kiszáradó vizekből, ötven-hatvan centis iszapból mentettük le a halakat, szerencsére van egy vizünk, ami elég mély, oda tettük őket a pusztulás elől. Most elmondhatjuk, hogy ez a víz púpos a haltól. A telepítésre fordítható pénzünkből tizenkét mázsa háromnyaras pontyot hoztunk a horgászaink számára, amik a friss vízbe kerülhettek – tért ki. 

A telepítést tovább folytatják, áprilisban és júniusban is hoznak pontyokat. A tavalyi tűz után a nádas elkezdett kihajtani, a madarak is elfoglalták a területet.

– A természet vélhetően gyorsan kiheveri a katasztrófát, a mi tevékenységünk nyomán a víz is rehabilitálódik – foglalta össze.

 

Csongrádon is kipróbálták a rendszert

A térségben több holtágrendszert is a kiszáradás veszélye fenyeget.

– Nemrégiben Csongrádon voltam, ahol a helyi horgászegyesület kiépített egy kezdetleges szivornyát, a vákumozást tanítottam meg nekik, ott is működhet a gravitációs átemelés, de a következő árhullámra ott még várni kell – részletezte Berkes Mihály.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában