Használt áruk vására

2023.03.30. 11:25

Újrahasznosítás: feleslegessé vált holmikból jut plusz pénzhez Alattyán

Az újrahasznosítás jegyében indította el az alattyáni önkormányzat a használt áruk vására elnevezésű akciót. Ennek keretében a lakosok által felajánlott használt, de jó állapotú holmikat jelképes összegért értékesítik, a befolyt összeget pedig települési programokra fordítják. Azzal, hogy a megunt tárgyak visszakerülnek a körforgásba a Földünknek és a helyi közösségnek is jót tesznek.

Illés Anita

Az alattyáni nyugdíjas klub vezetője, Móczó Vilmosné (jobbra) ottjártunkkor épp egy szép kabátot ajánlott Fazekas Andrásnénak

Fotó: Pesti József

A háztartásokban feleslegessé vált, ám jó állapotban lévő holmik, köztük ruhaneműk, lakástextilek, megunt játékok és könyvek, konyhai eszközök és lakberendezési tárgyak találtak új gazdára az alattyáni közösségi házban, ahol a múlt szombaton immár második alkalommal rendezték meg a használták áruk vásárát. Az önkormányzat felhívására a lakosok rengeteg használaton kívüli dolgot felajánlottak, melyek másoknál új életre kelve igazi kincsekké válhatnak.   

A vásárt a település jegyzője, Tóth Ildikó ötlete alapján indították el, aki néhány héttel ezelőtt hírportálunkon olvasott egy hasonló akcióról. A kezdeményezésnek több célja van.  

– A használt árukat az önkormányzat adományként fogadja a lakosoktól és jelképes összegért értékesíti. Ezzel egyrészt meghosszabbítjuk a tárgyak élettartamát, hiszen visszakerülnek a körforgásba, így a környezetvédelmet is szolgáljuk – emelte ki Tóth Ildikó.  

Ugyanakkor a nehéz gazdasági helyzetben a lakosok olcsón vásárolhatnak különböző termékeket, a település pedig a helyiek összefogásával plusz pénzhez jut, amit rendezvényekre fordítanak. Az önkormányzat a lakosoktól kapott segítséget a programok színesítésével tulajdonképpen visszaadja a helyi közösségnek. A jegyzőtől azt is megtudtuk, hogy nagy érdeklődés kísérte az első két alkalmat, ahol pár száz forintért keltek el a különböző ruhaneműk, eszközök és egyéb apróságok. A komolyabb háztartási gépekhez néhány ezer forintért lehetett hozzájutni. Fontos, hogy a megmozdulásnak közösségkovácsoló ereje is van, a nyugdíjas klub például segítséget ajánlott fel az áruk értékesítésében. A program a vásárláson túl egy pohár meleg tea és sütemény elfogyasztása mellett a beszélgetésre, ötletelésre is alkalmat ad.   

Az első három vásár értékesítéséből befolyt összeget a Majális ünnepségre fordítjuk, melyet idén első alkalommal a hagyományőrzés jegyében rendezünk meg. Eddig közel hetvenezer forint jött össze, április 12-én tartjuk a harmadik vásárt. Az akciót rendszeres időközönként szeretnénk megszervezni, melynek bevétele minden esetben valamelyik települési programot gazdagítja. A nyári vásárok célja a falunap támogatása 

– beszélt a tervekről Simon Józsefné, művelődésszervező.   

A nyugdíjas klub is segítette az akciót    

A nyugdíjas klub örömmel vett részt a vásár lebonyolításában. 

– Az önkormányzat számíthat a segítségünkre. Nem csak a települési programokat színesítjük a fellépéseinkkel, hanem a falu szépítésében is aktívan közreműködünk. A klub hölgy tagjai szeretettel gondozzák az emlékpark növényeit, míg a férfiak a fásítás során szorgoskodnak. Természetes volt számunkra, hogy segítséget ajánlunk fel a használt áruk értékesítésében, mely egy jó cél érdekében megmozgatja a lakosokat – osztotta meg véleményét Móczó Vilmosné, a nyugdíjas klub vezetője.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában