Kötet

2023.04.14. 20:17

Egyedülálló vasúttörténeti könyvet mutattak be Jászapátin

Különleges időutazásra hívta az érdeklődőket a könyvtár.

Illés Anita

A „jász vasút” történetét Szikszai Mihály, Hortiné dr. Bathó Edit, Sándor Antal és Csajka Gizella idézte fel a jászapáti könyvtárban

Fotó: Pesti József

A Hatvan‒Szolnok vasútvonal 150 éves évfordulója alkalmából jelent meg idén a Vasutak a Jászságban – „Jászföldön haladva, jász pénzen épült” című könyv, melyet csütörtökön a Jászapáti Városi Könyvtárban mutattak be. A jászsági vasútvonalak kiépítéséről, a téma kutatásáról a szerzők Szikszai Mihály, a MNL Jász-Nagykun vármegyei levéltárosa, Csajka Gizella helytörténeti könyvtáros, Sándor Antal gépészmérnök és a könyv szerkesztője, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója beszélt az érdeklődőknek. 

A könyv bemutatja többek között a magyarországi vasútépítés történetét, a Hatvan‒Szolnok vasútvonal megszületésének körülményeit. Megismerhetjük a Jászság normál és keskeny nyomtávú vasútvonalait, a „jász vasút” létrejöttét, az állomásépületeket, a vasúti hidakat, a vontatójárműveket és a jászsági vasutak mindennapi életét is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában