Galériával

2023.04.11. 11:31

A szolnokiak egészségét óvják a kedden elkezdődött ingyenes, négynapos programmal

Legalább húszféle ingyenes vizsgálat vehető igénybe keddtől, elstartolt az idei „Tiszta Szívvel Szolnokért” betegségmegelőző lakossági szűrőprogram, amely négy napon át négy helyszínen várja a vizsgálatra jelentkezőket a vármegyeszékhelyen. Idén ráadásul bővült a kínálat, ugyanis elindult a Nyitott Rendelőintézet nevű kezdeményezés is, amely a szolnoki szakrendelőben várja ezeken a napokon a lakosokat.

Molnár-Révész Erika

Erdélyi Szilvia többféle vizsgálaton is részt vett, csontsűrűséget, vérnyomást és koleszterinszintet is méretett

Fotó: Nagy Balázs

– Emlékszem, 2007- ben amikor elindítottuk ezt a programot, azon gondolkodtam, vajon hogyan fogadják a lakosok, eljönnek-e egyáltalán a szűrővizsgálatokra. Az azóta eltelt évek során bebizonyosodott, igen, megszerették, és azóta is nagyon sokan veszik igénybe ezt a lehetőséget – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a 14. Tiszta Szívvel Szolnokért szűrőprogramot az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban kedd reggel dr. Bene Ildikó, a kezdeményezés elindítója. Az Országos Kórházi Főigazgatóság humánpolitikai és jogi főigazgató-helyettese beszédében hangsúlyozta, minden betegség gyógyítható, amennyiben időben észreveszik és kezelik, ezért elengedhetetlenek a különböző szűrővizsgálatok.

– Nagy öröm számunkra, hogy ezeket a kezdeményezéseket támogathatjuk. Az akkori közgyűlés szerepét is érdemes kiemelni, amely igent mondott rá, azóta pedig mindkét, a városi és vármegyei testületek is kivették részüket ebből a bölcs döntéshozatalból. 

Ugyanis már nemcsak a város és a város térségének egészségügyi szűréseként, hanem vármegyei programként zajlik már több, mint tíz esztendeje. Emellett ne feledkezzünk meg arról az önkéntes munkáról sem, amely a határon túli magyarok szűrését teszi lehetővé

– mondta köszöntő beszédében Fejér Andor, a város alpolgármestere.

A 14. Tiszta Szívvel Szolnokért program idén is előadásokkal, majd egy kis örömtánccal indult, ezután az Agóra aulájában elkezdődtek a különböző szűrővizsgálatok és tanácsadások. Ilyenek voltak egyebek mellett a szív-és érrendszeri vizsgálatok, a dietetikai tanácsadás, a látásélességi vizsgálat, a szájüregi rákszűrés, de a dohányzással kapcsolatban is hasznos információkhoz juthattak az érdeklődők. Erdélyi Szilvia ez utóbbi kivételével szinte minden vizsgálaton részt vett.

– Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, minden évben élek vele. Csak üdvözölni tudom az ilyen kezdeményezéseket. Koromból adódóan általában mindent megnézetek, és igyekszem betartani azokat a személyre szabott jó tanácsokat, melyeket itt kapok – mondta a hölgy.

A szűrések az Aba-Novák Agórában délután 17 óráig zajlnak, de ezzel nincs vége a programsorozatnak. Szerdán a Szolnoki Kodály Zoltán Általános Iskolában folytatódnak a szűrések délután 14 és 17 óra között, csütörtökön a Széchenyi városrészben a Zöld Ház ad helyet a vizsgálatoknak szintén 14-től 17 óráig, majd pénteken a Szandaszőlősi Általános Iskolában, ugyanebben az időintervallumban várják a jelentkezőket. Plusz programként szombaton a Széchenyi Parkerdőben reggel 9 órakor kezdődik a Mozogj Tiszta Szívvel! nevű esemény, ahová minden korosztályt várnak túrázásra, kerékpározásra és futásra.

Megszervezték a Nyitott Rendelőintézet programot is

A Tiszta Szívvel Szolnokért program vizsgálatai mellett ezeken a napokon a Hetényi Géza Kórház Rendelőintézete is szélesre tárja kapuit. Egyebek mellett melanoma szűrést, boka-kar index mérést, DEXA-vizsgálatot, és urológiai szűrést is végeznek. Szerdán többek között gyermekszemészeti szűrést is tartanak déltől délután 16 óráig, csütörtökön és pénteken pedig – ahogy minden napon – lehetőség nyílik nőgyógyászati rákszűrést végeztetni az intézményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában