Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem

2023.04.23. 14:30

Isten áldását kérték a búzára: Nagykörűben kezdődött az idei program – galériával

Nagykörű volt a házigazdája a Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem Program idei „rajtjának” a Jászkunságban. A program során a gazdatársadalom búzaadománnyal segíti a rászoruló családokat, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó intézményeket.

Köllő Judit

A bőséges termés reményében Fejes János plébános szentelte meg a búzát Nagykörűben

Fotó: Nagy Balázs

Fejes János plébános búzaszentelésével kezdődött a Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem program vasárnap délelőtt a Nagykörűi Mária Magdolna katolikus templomban. Ezt az évszázados hagyományt a mindennapi kenyér alapjául szolgáló bőséges búzatermés reményében a Szent György nap időszakában, április végén tartják.

Az eseményen Horváth Vivien, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető és projektvezetője arról beszélt hírportálunknak, hogy már tizenharmadik éve szervezik meg ezt a programot.

Egy kisebb regionális programként indult tizenhárom évvel ezelőtt

– emlékezett vissza Horváth Vivien.  

– Akkoriban még csak tíz mázsa búzát gyűjtöttek össze az országban. A kezdeményezés évről évre kibontakozni látszott az egész Kárpát-medencében. Ráadásul az elmúlt időszakok viszontagságai ellenére is hasonló eredményeket sikerült elérni a programban: tavaly például összesen ezer tonna búzát sikerült összegyűjteni a gazdák önzetlen felajánlásának köszönhetően. Mindez azt jelentette, hogy közel hatszáz tonna lisztet sikerült kiosztani a rászoruló családoknak Kárpát-medence-szerte!

– Azért tartjuk fontosnak a búzaszentelést, hogy az egyház közreműködésével áldást kérjünk a jó vetésre és termésre – folytatta gondolatmenetét a projektvezető. – Az előző évekből tanulva kérjük Isten áldását a károk és bajok elhárítására. Mindezek mellett erőt és kitartást kívánunk ilyenkor a gazdáknak is, hiszen sokan elfelejtik, hogy milyen áldozatos munkával dolgoznak azért, hogy a mindennapi kenyér az asztalra kerüljön...

A Magyarok Kenyere Alapítvány által szervezett nagykörűi búzaszentelésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezetének, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) vármegyei szervezetének képviselői is jelent voltak. Az eseményen Kiss Róbert, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegye Nemzeti Agrárkamara igazgatója, valamint Ivanics Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun Szolnok Vármegye szervezetének alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Az eseménnyel olyan hagyományt erősítünk Szent György napján, mellyel Isten áldását kérjük mindennapi kenyerünkre – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a programot Ivanics Balázs. 

Nagykörűben a gyümölcstermesztés mellett a búza a legfontosabb növény. Bízunk abban, hogy az előző évi aszály nem ismétlődik meg, és az idei aratást követően újra a mi vármegyénkben gyűjtik össze a legtöbb búzát a rászorulóknak!

A szentmisét követően a búzakalászok megáldására és felszentelésére került sor, majd közösségépítő beszélgetésre invitálták a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában