Sajtótájékoztató

2023.04.06. 15:00

Leukémiából gyógyult, kerekesszékes lánynak segíthetünk a szolnoki kutyás futással

Kamaszként túlélte a leukémiát, ám kerekesszékbe került a szolnoki Csontos Csenge. A tizenkilenc éves diáklány hasonló sorsú társainak is segíteni kíván a „Szolnoki Kutyagolással”.

Mészáros Géza

Burai István, Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke (balra), Csontos Csenge szervező, Rózsa József, a Sportcentrum igazgatója és Szalay Ferenc polgármester közösen beszélt a segítő akcióról

Fotó: Mészáros János

A nemrégen még a röplabdasportban is igen sikeres Csontos Csengénél 2019-ben, 15 éves korában diagnosztizálták az orvosok a leukémiát. Ráadásul annak egy igen veszélyes, agresszív válfaját.

A kemoterápiás kezelés eredményesnek bizonyult, viszont a járulékos betegségek miatt kerekesszékbe kényszerült. Napjainkban utókezelésekre jár, amely által Csenge várhatóan és remélhetően visszaszerzi járóképességét, egészségét. A debreceni klinikán történő kezelés-sorozat azonban már nem államilag finanszírozott beavatkozás, ezért a fiatal lánynak és családjának jelentős támogatásra lenne szüksége.

Nem hagyatkozom csupán a mások segítségére, sőt, inkább abból merítek erőt a gyógyulásomhoz, hogy én igyekszem a magam módján segíteni a hasonlóan nagybeteg és gyógyulni akaró sorstársaimon

 – szögezte le határozottan Csontos Csenge azon a csütörtöki, városházán tartott sajtótájékoztatón, melyen a támogatás egy módját jelentették be.

A részletekről Szalay Ferenc polgármester, Rózsa József, a Sportcentrum igazgatója, Burai István, a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány elnöke, „az én lábam”, ahogyan a kislány ezt róla elmondta, illetve Csenge édesanyja tájékoztatott.

Az eseményen jelentették be, hogy Csontos Csenge szervezésében április 15-én délelőtt minden megértő, jó szándékú, segíteni tudó számára megrendezik a tiszaligeti körgáton a „Szolnoki Kutyagolás” elnevezésű jótékonysági futóprogramot. A választhatóan 2 és 4 kilométeres futótávra bárki benevezhet egyedül, vagy családtagjaival, barátaival, illetve kutyáival közösen. A nevezési díj 3000 forint, de ez egy alapösszeg. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára akár nagyobb mértékű támogatást is adhatnak a résztvevők, akiktől azt sem várják el feltétlenül, hogy fussanak. A gyülekezés 9 órakor lesz a Városi Sportcsarnok előtt.

A sajtótájékoztató végén Szalay Ferenc polgármester azt is bejelentette, hogy Csenge költséges utókezelését, mintegy havi kétszázezer forint erejéig a város nyárig átvállalja. Emellett április 15-én délelőtt sokak részvételét várja Csenge és szervezőtársai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában