Újrahasznosítás

2023.04.05. 17:25

Régiós hulladékválogató központ lesz Szolnok

A több mint másfél milliárd forintos projekt részeként a hulladékválogató rendszert automatizálják, júniustól Szolnok lesz a észak-magyarországi régió vezetője.

P. Pusztai Nóra

Projektnyitó rendezvényt tartottak a szolnoki városházán

Fotó: Nagy Balázs

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztéséről számoltak be a városházán tartott sajtótájékoztatón szerdán. Szalay Ferenc, polgármester, a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke elmondta: az elmúlt évek beruházásaival mára az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. modern módon segíti a zöldhulladék gyűjtéstől, az építési törmelék elszállításán át, a háztartási hulladék feldolgozását és a szelektív gyűjtést. 

– Az 1,6 milliárdos program ugyancsak a fejlesztésről szól. Fokozza a lehetőséget, hogy a hulladék ne a lerakóra kerüljön, a gazdálkodás az újrahasznosítás jegyében működjön – fogalmazott.

A régió első hulladékudvarainak építésével 2006-ban kezdődött a Kétpóhoz tartozó térség korszerűsítése. 

Júniustól az NHSZ az Észak-Magyarországi régió vezetője lesz, a döntés a következő fejlesztési ütemet is befolyásolja 

– tette hozzá Lits László, NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

Kiegészítette, 2024. január 1-től bevezetendő betétdíjas rendszer környezetvédelmi szempontból is fontos.

Novák Péter műszaki szakértő a projekt elemeit részletezte. A válogatás gépesítéséről beszélt, ahol megemlítette az automatizálást, a tárolási infrastruktúra bővítését, mely a hasznosításra szánt hulladék minőségének megőrzése miatt szükséges.

– Az Újszászi úti telephelyfejlesztéssel korszerűsítik az átrakóállomást, mely kisebb költségeket és hatékonyabb munkaszervezést tesz lehetővé – magyarázta.

A fejlesztéseket várhatóan ősszel be is fejezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában