Tiszabura/Tiszabő

2023.04.01. 11:25

„Tetőkommandó” segít a bajban: a legszegényebb családok otthonait teszi lakhatóvá az ügyes kezű csapat

Országszerte több mint négyszáz lakóházat javított meg és állított helyre 2021 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „tetőkommandója”. Az építőipari szakmunkásokból álló csapat a legszegényebb településeken, köztük Tiszaburán és Tiszabőn elsősorban a kisgyermekes családok otthonait hozza rendbe.

Molnár-Révész Erika

Minden házjavítással kapcsolatos feladatot ellát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csapata. Ennél a tiszabői háznál például egy gyors felmérés (képünkön) után már kezdődhetett is a munka

Forrás: Beküldött fotó

– Itt, Tiszaburán nagyon sok a régi, vályogból épült ház, a legtöbb valamilyen javításra szorul. A településnek ráadásul van egy olyan része, ami nagyon kitett a szélviharoknak, ugyanis két utca is szántóföldi területre nyúlik, így az épületeket nem védi semmi. Szinte minden nagyobb vihar után leviszi a szél a hullámpalákat – mondta Bátki Márton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi programvezetője arról, miért nélkülözhetetlen a „tetőkommandó” segítsége a faluban. 

Bár a nevük „tetőkommandó”, alapvetően minden házjavítással kapcsolatos feladatot ellátnak.

– Itt, Tiszaburán legalább harminc ingatlannál avatkoztak be 2021 óta. Nemrég volt egy nagyobb akció, amikor több ingatlanon a törött ablaküvegeket cserélték le polikarbonátra, két hete pedig tetőjavításokat, ablakcseréket végeztek – sorolta. Bárki Márton hozzátette, büszkeség a település számára, hogy az eddig Nyíregyházáról érkező csapatot hamarosan helyi „tetőkommandó” váltja, a három-négy fős csapatba ügyes kezű, az épületjavításokban jártas közfoglalkoztatottakat emeltek ki. 

Hozzánk is rendszeresen ellátogat a tetőkommandó 

– ezt már Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszabői Jelenlét Pontjának programvezetője mondta. 

A legszegényebb területeken, így például Tiszabőn segítenek a szeretetszolgálat munkatársai
Forrás: Beküldött fotó

– Tavaly óriási vihar csapott le Tiszabőre, nagyon sok tető cserepe és hullámpalája megrongálódott, ezeket pótolta a csapat. Márciusban is több helyi lakosnak segítettek, tetőszerkezet javításában, a plafon megerősítésében. Elsősorban olyan családokhoz mennek, ahol három év alatti kisgyermeket nevelnek. Az ingatlanok felmérése egyébként folyamatos, és a javítások, beavatkozások tervezése, előkészítése most is zajlik – tette hozzá. 

A két éve alakult tetőkommandó a legszegényebb térségekben 2021-ben 50, tavaly pedig több, mint 60 helyszínen végzett beavatkozásokat. Idén tavaszra az általuk megjavított lakóingatlanok száma meghaladta a négyszázat.

Volt, hogy az összeomlástól mentették meg egy család otthonát

A sérült épületekhez hívott „tetőkommandó” munkatársai állapotfelmérést végeznek, beszerzik a javításhoz szükséges anyagokat, és a beavatkozásról dokumentációt készítenek. Volt, ahol egy csaknem félkörben behajlott tetőt állították helyre, és olyan is, ahol a leomlással fenyegető oromfalat teljesen újjáépítették. Több helyen pedig a nem záródó, vagy hiányzó nyílászárókat cserélték ki. 

Településrészenként jellemzően 2-3 házat kell megjavítaniuk, de olyan is előfordult, ahol tizenkét megrongálódott épületet állítottak helyre. A 2021-ben Baranyában és Somogyban pusztító jégeső, illetve tavaly, a vármegyénken átvonuló szélvihar után is több helyszínen dolgoztak az uniós „Fókuszban a gyermek program” részeként. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában