Galériával

2023.04.30. 16:00

Várossá avatásának 30. évfordulóját ünnepelte Tiszaföldvár - videóval

Várossá válásának 30. évfordulójáról emlékezett meg a tiszazugi település. Az ünnepi gondolatok, műsorok és a város történetének felidézése mellett ezalkalomból adta át a Tiszaföldvár Városért Kitüntető Díjat Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Hegedűs István polgármester.

Székács Szidónia

Az elmúlt három évtized jelentős változásokat, kihívásokat és fejlődést hozott

Fotó: Székács Szidónia

Tiszaföldvár 30 éve, 1993. május 1-jén vehette át a városi rangot igazoló dokumentumot. Ennek tiszteletére városi ünnepséget szerveztek a Városi Művelődési Házban, ahol a díszvendég Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke volt.

– Egy ünnepi alkalom mindig lehetőséget ad arra, hogy az ember visszatekintsen, a jelen helyzetet értékelje és feladatot ad a jövő építése számára is – mondta Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke. Ha Tiszaföldvár múltját megvizsgáljuk, nagyon büszke, kitartó és kemény munkához szokott polgárok éltek itt és utódaikban ez az elszántság, ez az akarat a mai napig él. Meggyőződésem, hogy meg van az a helyi erő, ami képessé teszi ezt a közösséget, hogy az adottságait okosan, jól kihasználja és a rendelkezésre álló forrásokat fel tudja használni – mondta.

Az ünnepségen Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő is jókívánságait tolmácsolta a városnak.

Egy település olyan, amilyenné az ott élők teszi. Nem csak az önkormányzat, nem csak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek is nagyon sokat tudnak tenni a településekért. Tiszaföldvár akkor lehet sikeres, ha az önkormányzat mellett mindenki a maga helyén, a város szeretetéből indíttatva minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy minél jobb és élhetőbb hely legyen 

– mondta az országgyűlési képviselő.

Tiszaföldvár várossá avatásának történetéről Molnár István, nyugalmazott országgyűlési képviselő beszélt.

– Tiszaföldváron többek között megszerveztük a gazdaszövetkezetet, a helyi és választókerületi gazdaköröket, a kárpótlásra jogosult tiszaföldváriak termőföldhöz jutását, elértük a 442-es út Tiszaföldvár és Martfű közötti szakaszát aszfalttal burkolják, az úthálózat korszerűsítését városszerte, és a gázhálózat bővítését. Fontos volt számomra, hogy Tiszaföldvár, mint a Tiszazug legnagyobb települése, volt járási székhely méltó nevet kapjon. Végül a feltételek megteremtésével kezdeményezhettük a település városi rangra emelését, melyet 1993. május 1-jén el is nyert – emlékezett vissza Molnár István.

– Az elmúlt három évtized jelentős változásokat, kihívásokat és fejlődést hozott. Meghatározó időszak volt a város mindenkori vezetése és lakosai számára – mondta Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere.

Városunk élhetőségét nagyban segíti, hogy nagyon sok ember, egyesület, közösség és vállalkozás tesz önzetlenül valamit Tiszafölvárért közszerepléssel, közösségszervezéssel, hagyományápolással, kiemelkedő társadalmi szerepléssel, példamutató élettel, kiemelkedő munkával és támogatással. Mindez nagyon fontos a közösség érdekében, ezért köszönet illeti őket 

– hallhatuk ünnepi gondolatait.

A kiemelkedő teljesítményt a város képviselő-testülete szakmai kitüntető díjakkal, illetve évente egy Pro Urbe Tiszaföldvár Városért Díja címmel ismeri el, melynek átadási ceremóniája is a település várossá avatásának ünnepségén történt. A díjat Vas Zoltán, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium érdemelte ki.

Az ünnep hangulatát Turek Miklós színművész, a Versszínház alapítója, a Ruca-Ruca néptáncegyüttes tagjai és az 1924-ben alapított Tiszaföldvári Férfikórus műsora emelte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában