Árverés is lehet a vége

2023.05.11. 13:54

Elfogyott a türelem, elszállítják a szolnoki utcákon magukra hagyott „roncsokat”

Mindössze közel fél éve született testületi döntés arról, hogy Szolnok parkolóiból, közterületeiről egy harminc napos türelmi idő után elszállítják az adott helyen láthatóan régóta használaton kívüli, üzemképtelen, elhagyott járműveket. Azóta több száz járművet elszállítottak már, melyeket licitálással akár meg is lehet vásárolni.

Mészáros Géza

Az NHSZ telephelyén tárolják a begyűjtött autókat

Fotó: Nagy Balázs

Tasnádi Zoltán képviselő nem csupán az általa reprezentált Széchenyi városrész, hanem az egész vármegyeszékhely régóta napirenden lévő problémája miatt állította össze önálló indítványát a különböző parkolóhelyeken elhanyagolt autók sorsát illetően. 

Lakossági, választópolgári jelzésre alkotott kezdeményezésének lényege, hogy a városban több száz olyan jármű foglalja el régóta a főleg térítés mentesen igénybe vehető közterületi parkolókat, melyek rendszámmal rendelkeznek, vagy nem, mindenesetre ránézésére is elhanyagolt állapotban, vélhetően üzemképtelen állapotban foglalnak el helyeket. Melyeket viszont mások célszerűen használnának. A városatya kifejtette, hogy a probléma megoldása különösen fontos, hiszen az utóbbi években a forgalomban lévő járművek száma folyamatosan és jóval nagyobb mértékben növekszik, mint a településen még építhető parkolóhelyeké.

Alig fél év telt el az önálló indítvány benyújtása és testületi elfogadása óta, de kijelenthető, hogy a javaslat eredményesnek bizonyult.

A tulajdonos úgy kaphatja vissza járművét, ha kifizeti a szállítási, illetve tárolási költségeket
Fotó: Nagy Balázs

A helyi rendelet szerint a tapasztalhatóan használaton kívül parkoltatott járműveket a Közterület-felügyelet munkatársai számba vették. Kiderült, a városban közel háromszáz ilyen autó vesztegel hosszú ideje közterületen. Szabó Zoltán, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának osztályvezetője, a Közterület-felügyelet vezetője szerint a legtöbb „hátrahagyott” járműről lerí, hogy nem gondozza azokat a tulajdonosa. Közülük sok leeresztett gumiabronccsal, körbenőtt gazokkal, némelyikük esetében a motorház-tetőből kimagasodó ecetfával várják sorsuk jobbra fordulását.

A rendelet az üzemen kívül parkoltatott járművek, illetve tulajdonosaik vonatkozásában egy harminc napos türelmi időt is meghatározott. Aszerint a közterület-felügyelet a rendszámok alapján beazonosítja az autók gazdáját, és levélben, illetve a szélvédőkre helyezett felszólítással figyelmeztet arra, hogy az egy hónapos várakozási idő után elszállítják az adott járműveket.

Az NHSZ József Attila úti telephelyére január óta száznál több gépjárművet szállítottak, felszabadítva ugyanennyi parkolóhelyet 

– szólaltattuk meg az ügyben Tasnádi Zoltánt.

– Kiderült, hogy az autók többsége mégsem gazdátlan, ugyanis sok tulajdonos jelentkezett már a négykerekűjéért – mondta.

– A tulajdonos úgy juthat hozzá járművéhez, ha kifizeti a szállítási, illetve a telephelyen történő tárolási költségeket – tudtuk meg ezt már Lits Lászlótól, az NHSZ ügyvezető igazgatójától.

Közel háromszáz elszállított autó felét a tulajdonosai már visszaszerezték, a többit, amennyiben senki nem jelentkezik értük, egy idő után, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően árverésre bocsájtjuk. Ezeknek a járműveknek a fotói és egyéb adatai a kikiáltási árral együtt megtalálhatóak a Szolnoki Értékesítési Rendszerben, a „szoler”-ben 

– informálta hírportálunkat Lits László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában