Tisztelet a katonáknak

2023.05.23. 18:00

Emlékszobákban idézik fel a laktanya történetét Karcagon

A honvédelem napja alkalmából az egykori Helyőr­ségi Művelődési Otthon (ma Csokonai könyvtár) bejáratánál lévő táblánál koszorúz szombaton a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület, majd újra megnyitják a volt laktanyában a felújított emlékszobákat is. Rab János nyugállományú őrnaggyal beszélgettünk erről.

Daróczi Erzsébet

Számos érdekességet tartogat a megújult kiállítás – mutatja Rab János nyugállományú őrnagy

– Szombaton arról is megemlékezünk, hogy volt egyszer egy karcagi laktanya, amely 2004. június 30-áig működött. Azon Karcagon állomásozott honvéd alakulatok személyi állománya előtt tisztelgünk, akiknek a tevékenysége nagyban hozzájárult a település társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődéséhez – mutatott rá az őrnagy, hozzátéve, hogy a városban a katonaság története nagyon régre nyúlik vissza. 

– Már az 1745. május 6-án íródott redemptiós oklevélben felsorolt kötelezettségek között is szerepelt a rendszeres katonaállítás, katonai beszállásolás, a szállásoló katonaság ellátása. 

A városban sokáig különböző épületekben helyezték el az ide vezényelt katonákat, huszárok és gyalogosok váltották egymást. 1931. június 20-án kezdték meg a kaszárnya építését, amit az Esztergomból áthelyezett Magyar Királyi Kapisztrán János 6. honvéd kerékpáros zászlóalj katonái népesítettek be 1936. október 1-jén, majd 1941-ben a zászlóaljat kivezényelték a frontra. A 2. világháborút követően előbb lövészalegységek jelentek meg a laktanyában, majd 1953. november 15-ével egy páncéltörő tüzérosztály, később könnyű légvédelmi tüzérosztály, amit légvédelmi tüzérezreddé fejlesztettek. 

Az alakulatok, számunkra már elég jól ismert módon, 1990-ig tevékenykedtek Karcagon. A megüresedett laktanyában ruházati raktárbázist hoztak létre – sorolja Rab János, aki az egyik parancsnok volt itt akkor. 

– A megszűnő alakulatoktól az anyag nem érkezett, hanem szinte ömlött befele, minden épület megtelt szó szerint a pincétől a padlásig. Már a távolból is jól látszottak a ládahegyek az objektum udvarán. Amikor a Magyar Honvédség a közvetlen értékesítéseket beszüntette, 950 tonna ruhaanyag és 1230 tonna vegyvédelmi szakanyag volt itt, amit 2004 február közepére szállítottak el, s akkor a laktanya a karcagi önkormányzat tulajdonába került, s mint honvédségi bázis megszűnt. Területén jelenleg gazdasági vállalkozások működnek. 

Mégis sikerült hagyományt teremtenünk Karcagon a katonai emlékek megőrzésében, hiszen a Honvédelmi Minisztérium és a karcagi önkormányzat segítségével emlékszobákat avattunk 2010-ben, amelyet most pályázati pénzből teljesen felújíthattunk, dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató szakmai felügyeletével. A tablókon bemutatják a laktanya építését, az egykori parancsnokokat, a fontosabb kulturális és sporteseményeket, de a légvédelmi, a kerékpáros, a tüzérosztály, illetve a páncéltörők technikai fejlődése is nyomon követhető a képeken. Ezeken túl több katonai tárgyat is láthatnak az érdeklődők. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában