27. Jász Világtalálkozó

2023.05.09. 15:00

Fiatal jászdózsai hagyományőrzőt választottak meg jászkapitánynak

Kiss Gábort látványos ceremónia keretében július elsején, a 27. Jász Világtalálkozó díszünnepségén iktathatják be.

Illés Anita

Kiss Gábort (jobbról a második) a jánoshidai találkozón ismerhette meg a Jászkun Kapitányok Tanácsa

Forrás: XXVII. Jász Világtalálkozó Facebook-oldala

Június 30. és július 2. között Jászdózsa ad otthont a 27. Jász Világtalálkozónak. A helyiek folyamatosan készülnek a rangos eseményre.

A rendező jogán a képviselő-testület nemrég döntött az idei jászkapitány személyéről. Baranyi Sándor polgármester javaslatára a testület tagjai egyhangúlag Kiss Gábor jászdózsai hagyományőrző mellett voksoltak. 

Jelképes tisztségébe látványos ceremónia keretében július elsején, a világtalálkozó díszünnepségén iktathatják be. A megválasztott jászkapitány a következő Jász Világtalálkozó megrendezéséig viseli a regnáló jászkapitány címet. Regnálása után emeritus jászkapitányként szolgálja a jászokat. Baranyi Sándor megkeresésünkre elmondta, hogy Kiss Gábor fiatal hagyományőrzőként aktív a település közösségi életében, több rendezvényen is részt vesz. 

Tagja a helyi cserkészcsapatnak és az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóaljnak. Jászdózsa polgármestere a jászkun kapitányok Jánoshidán tartott tanácskozásán mutatta be a leendő jászkapitányt. Legfontosabb feladata lesz a jász hagyományőrzés támogatása, a jász identitástudat erősítése.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában