Kiút a mélyszegénységből

2023.05.24. 11:25

Hátrányos helyzetű családok költözhetnek új otthonba Tiszaburán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a tiszaburai önkormányzat közösen dolgozik azon, hogy a Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Tisza­burán című projekt keretében rendelkezésre álló 400 millió forintból otthont biztosítsanak a mélyszegénységben élő családoknak, illetve segítséget nyújtsanak a felzárkóztatásukhoz.

Köllő Judit

Ökrös Kálmán kivitelező (balra) és Farkas László polgármester közösen mérte fel az önkormányzati ház állapotát a minap

Fotó: Nagy Balázs

Soltészné Imre Edina Annával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi koordinátorával és Farkas Lászlóval, Tiszabura polgármesterével beszélgettünk a projekt fejleményeiről.

– A projekt lehetőséget ad a szegregátumban élő családoknak, hogy kilépjenek eddigi környezetükből egy jobb élet reményében – mondta hírportálunknak Farkas László polgármester. 

Összesen 400 millió forint állt rendelkezésünkre, hogy felzárkóztassuk és megfelelő lakhatási körülményeket biztosítsunk a mélyszegénységben élőknek 

– tette hozzá a településvezető.

A program két részből áll. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladata volt a képzések szervezése, a mentorálás és a családsegítés, mely április végén lezárult.

– Az önkormányzat feladata pedig a megfelelő lakhatási körülmények biztosítása volt hét mélyszegénységben élő család számára. Eredeti terveink szerint 60 négyzetméteres házakat szerettünk volna építeni, azonban ezek az otthonok nem szolgálták volna ki a hét-nyolc fős, többgenerációs családokat.

Ezért inkább meglévő, de elhagyatott családi házakat vásároltunk a kormány támogatásával. Ezek többsége ugyanis 100 négyzetméteres.

– Az otthonok felújítása még előttünk áll, mindegyik épület nagyobb korszerűsítésen esik majd át. Mindegyik családi ház renoválására rendelkezésünkre áll mintegy 20-20 millió forint – részletezte a polgármester.

A generációkon átívelő rossz körülmények, a mélyülő hátrányok felszámolását integrált módon, a helyi közösségek, civil szervezetek, valamint jogi és egyházi személyek segítségével végzik a településen. A telepprogram azon mélyszegénységben élő családoknak nyújt kitörési lehetőséget, melyek felzárkózását leginkább lakhatási körülményeik akadályozták eddig. Nemsokára kiválasztják azt a hét családot, mely beköltözhet a felújított családi házakba.

Egy igen hosszadalmas és komplex programról beszélhetünk, közel öt éven keresztül volt a feladatunk a projektben szereplő százötvenhét család felzárkóztatása 

– fejtette ki hírportálunknak Soltészné Imre Edina Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi koordinátora. 

– A résztvevők a település négyes számú szegregátumában élnek. Több éven keresztül tartottuk velük a kapcsolatot, és felmértük, hogy a családoknak pontosan milyen egészségügyi, szociális és oktatási segítségre van szükségük. Sok más mellett megállapítottuk, hogy növelni kell a képzettségi szintjüket, ezért a projekt során az érintettek dajka, betanított takarító és kiskerti növénytermesztő képzettséget is szerezhettek. Az elmúlt időszak arról tett tanúbizonyságot, hogy számos résztvevő motiválható volt a fejlődésre és a továbblépésre.

Hamarosan kiválasztjuk azt a hét családot is, melyek beköltözhetnek a felújított otthonokba – tette hozzá a koordinátor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában