Galériával

2023.05.06. 20:38

Látványos versenyelemek színesítették a szolnoki repülőtér programját – videóval

A katonai tűzvédelem napja alkalmából rendezett szakmai napot az MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A csütörtök délelőtti eseményhez kapcsolódóan tűzoltóversenyt is tartottak, melyen hat csapat mérte össze tudását.

Hartai Gergely

A tűzoltóversenyen hat csapat mérte össze tudását

Fotó: Mészáros János

A szakmai napot Beregi Csaba ezredes beszéde nyitotta meg. A Honvéd Vezérkar Biztonságtechnikai Főnökségének főnöke az Intézményi Művelődési Otthon programján kiemelte, a Magyar Honvédség minden évben készül olyan rendezvénnyel, ahol a katonai tűzvédelem területén dolgozó személyi állomány munkáját mutatják be.

– Számos esemény történt az elmúlt évben, ezért álltunk elő azzal a kezdeményezéssel, hogy a tűzvédelmi szakállomány egy szakmai nap keretében olyan katonai szervezetnél találkozzon, ahol a haderőfejlesztési program keretében folyamatban vannak, vagy már végbementek újdonságnak számító fejlesztések – részletezte Beregi Csaba.

Mint megtudtuk, a tűzvédelmi nap kapcsolódik a Magyar Honvédség harmadik napja tartó tűzoltóversenyéhez, amelyen a tűzoltóegységgel rendelkező katonai szervezetek alegységei vesznek részt. Ők a repülőtér területén mérték össze tudásukat különféle versenyszámokban. 

A programon Szolnok, Kecskemét, Pápa, Hetényegyháza, Várpalota és Veszprém csapatai képviseltették magukat, akik a csütörtöki zárónapon szerelési feladatot hajtottak végre egy MAN-Schmitz gépjárműfecskendőről.

A szakmai nap keretében Rolkó Zoltán ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnok-helyettese is megosztotta gondolatait a hallgatósággal.

– A helikopterbázisra naponta több mint kétezren járnak be, ami okoz némi tumultust a megközelítési útvonalakon. Ugyanakkor elindult egy infrastruktúra-fejlesztés Szolnokon, és úgy látszik, megtörténhet a régi Thököly úti laktanya újbóli birtokbavétele. Azaz, az itteni közlekedési problémák várhatóan enyhülnek majd – hangsúlyozta a parancsnok-helyettes, aki ezután a szolnoki repülőtér 84 éves történetét mutatta be.

Előadásában kiemelte, a patinás létesítményt 1939-ben hozták létre, melyet tíz évvel később a Kilián György Repülőtiszti Főiskola megalapítása követett. Azóta hosszabb-rövidebb szünettel pilóta- illetve repülőműszaki képzés folyik a helyszínen.

– Az első helikopterek 1984-ben érkeztek meg a területre, ekkor hívták életre a Vegyes Szállító Repülőezredet is – összegezte szavait Rolkó Zoltán.

Felelősségteljes munkát végeznek

Az előadásokból az is kiderült, hogy az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szerteágazó tevékenységi kört lát el. Harctámogató erőként feladatuk az országvédelmi készenléti szolgálatok biztosítása, a különleges műveleti erők támogatása, valamint a légi felderítési feladatok segítése. Mindemellett az ejtőernyősök kiképzéséért is a dandár felelős. A nemzeti feladatok között szerepel továbbá a katasztrófaelhárítás, vagyis a légi tűzoltási, illetve az árvízvédelmi feladatok teljesítése egyaránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában