Határozat

2023.05.12. 08:52

Radócz Zoltán hazudott – állítja az Alkotmánybíróság. Szalay Ferenc pert nyert a baloldali politikussal szemben

Az Alkotmánybíróságtól kapott megerősítést Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere egy ellene indított lejárató kampányban – derült ki a taláros testület határozatából.

Szoljon.hu

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere

Fotó: Nagy Balázs

Még a 2019-es önkormányzati kampányban próbálta meg lejáratni Szalay Ferenc polgármestert Radócz Zoltán, a balliberális ellenzék közös polgármesterjelöltje. Radócz többek között azt állította, hogy Szolnok polgármestere 15 millió forintos vagyoni kárt okozott a vármegyeszékhelynek az Agóra előtti telkek értékesítésével, valamint bérbeadásával. Az Alkotmánybíróság határozata szerint ez hazugság volt.

Az állítások miatt Szalay Ferenc bírósághoz fordult, s bár először neki adtak igazat, a Kúria később a döntést megváltoztatta, mondván politikai véleménynek számít Radócz állítása. Ezután került az Alkotmánybírósághoz az ügy. Ők pedig megsemmisítették a Kúria ítéletét! A taláros testület határozata szerint Radócz Zoltán nem mondott igazat. A baloldali politikus valótlanul állította, hogy Szalay Ferenc 15 millió forintos vagyoni kárt okozott az önkormányzatnak.

Érdekesség, hogy az ügynek akár a későbbi politikai lejárató kampányokra is hatása lehet. Ugyanis az Alkotmánybíróság ítéletében kimondta: ugyan a közszereplőnek viselnie kell a minősítéseket, de Radócz Zoltán valótlan állításai nem tartoznak a politikai vélemény kategóriájába. Kimondták, hogy Szalay Ferenc semmiképpen nem okozhatta a Radócz Zoltán által állított kárt, mivel a telek értékesítésekor nem volt városvezető. Így aztán Radócz Zoltán és a szolnoki ellenzék hazugsága miatt megsemmisítette a korábbi határozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában