Tanácskozás

2023.06.15. 16:48

A fórum tapasztalata: maguknak a romáknak is tenniük kell a társadalmi felzárkózásukért

Roma felzárkózási fórumot tartottak csütörtökön délután a vármegyeházán. A szakmai előadásokkal tűzdelt tanácskozáson számos érintett település önkormányzati szereplői, a helyi roma nemzetiségi önkormányzatok, a témában érintett civil szervezetek, a közszolgáltató intézmények és a gazdasági szereplők képviselői mellett a kormányhivatal is delegált küldötteket.

Mészáros Géza

Sokan részt vettek a tanácskozáson

Fotó: Mészáros János

 – Az esélyegyenlőség biztosítása és javítása az egyik kulcselem a felzárkózás során – hangzott el több előadó szájából is sarkalatos mondat azt követően, hogy Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Kerekes Éva, az önkormányzati hivatal munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Hubai Imre emlékeztetett, hogy a vármegyében korábban megalkották azt az esélyteremtő paktumot, mely alapelveiben tartalmazza a romák felzárkózási lehetőségeit és megoldásokat ajánl a megvalósításukra.

Majd Farkas László, a Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ragadta magához a szót, és a többség, valamint a kisebbség összefogását hangsúlyozta, mely véleménye szerint bizonyos területeken már ért el sikereket, de összességében még sok kívánni valót hagy maga után.

Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerint komplex stratégiát kell megalkotni, amely újszülött kortól a tanulási és foglalkoztatási periódusokon keresztül az idős kori és szociális ellátásig tartalmazza és segíti elő a roma nemzetiségű honfitársak társadalmi integrálását. Az államtitkár beszélt a Svájci-Magyar Együttműködési Program által a kisebbségek és társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok számára elérhető pályázati lehetőségeket vázolta fel.

Márkus Ferenc, a Miniszterelnökség területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős helyettes államtitkára szerint ahol a jólét, ott nő a lakosságszám is. Épp ezért kell azt elérni, hogy munkahelyek létrehozásával, a romák munka világába történő integrálásával legyenek pozitívabbak a demográfiai adatok. A szegényebb térségekben szegény és hátrányos helyzetű családok és gyermekek sokasodnak, a gazdagabb környezetben viszont nagyobb lehetőségei lesznek a célcsoportoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában