Szoljon podcast

2023.06.11. 19:55

Autizmussal érintett családok jöttek össze a besenyszögi levendulakertben – galériával

Illatos lila környezetben kapcsolódhattak ki vasárnap az autizmussal érintettek. Levendulás Családi Napot szervezett ugyanis az Autistákért Szolnokon Egyesület az Értelmes Életért Alapítvánnyal karöltve. A műsorral játékkal színesített eseménynek a Milléri Levendulakert adott helyet.

Kovács Berta

Kicsik és nagyok is jól érezték magukat

Fotó: Kiss János

Bár az autisták viselkedését legtöbben az elzárkózással társítják, a levendulás programon szemmel láthatóan jól érezték magukat a résztvevők. A gyerekek érdeklődve nézték a műsort, vagy kíváncsian jöttek-mentek a lilán virítok növények sorai között, később önfeledten játszottak – egymással is. A résztvevők meghallgathatták az Ádám Jenő Zeneiskola fuvolaegyüttesét, valamint a Brill Vocal Zenés utazás Disney-vel című koncertjét.

– Mostani rendezvényünkre az autizmussal gyengén vagy közepesen érintettek jöttek el – tudatta Balogné Szabó Anita, az Autistákért Szolnokon Egyesület elnöke 

Olyanokra gondoltunk, akik közösségben is elvannak és egy ideig nyugton ülni is képesek. Kicsit persze a jelenlévők is szertelenek, bekiabálnak időnként, de ebből persze nem csinálunk gondot. Egyébként óvodás korútól a felső tagozatosig hoztak el a szülők gyerekeket. Fontos, hogy olyan közösségben legyenek, ahol megértésre találnak, elfogadják őket olyannak, amilyenek. Szerencsére elég szép számban szoktak jönni az eseményeinkre, szakmai előadásokra, nem csak Szolnokról, de akár Abonyból, Ceglédről, de még Budapestről, Nyíregyházáról is.

– Rengeteg eseményt szeretnénk csinálni, de sokszor nagyon nehéz a szülőket megszólítani, szégyellik a helyzetet. Ez országszerte jellemző, bár Szolnokon nem olyan rossz a helyzet más települések csoportjaihoz képest. Sokszor azt érezzük, a gyerek minden további nélkül jönne egy programra, de a szőlő nem akarja – mutatott rá nehézségeikre Gál Attila alapító tag, aki az egyesületnél a Autisták Országos Szövetségével és egyéb szervezetekkel tartja a kapcsolatot.

 – Érdekes tapasztalat, hagy az integrált oktatásban tanuló gyerekekkel az iskolában rendszerint bajok vannak, az autista összejöveteleken pedig egész jól elvannak. Ezért is szeretnénk számukra minél több rendezvényt összehozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában