Törökszentmiklós

2023.06.28. 18:00

Megkönnyíti a családfakutatást a különleges dokumentum

Egyre többen döntenek úgy, hogy felkutatják családjuk múltját, Törökszentmiklóson ehhez adhat segítséget az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban egy 1937 és 39 közötti éveket dokumentáló, úgynevezett házadókivetési lajstrom.

Molnár-Révész Erika

Csőke Tibor helytörténeti kutató a különleges nyilvántartással

Fotó: Mészáros János

Családfakutatás szempontjából fontos dokumentumot, úgynevezett házadókivetési lajstromot őriz az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ könyvtára. Az iratban a Törökszentmiklós környéki tanyák 1937, '38 és '39-es évek házankénti adózását könyvelték el. 

Ez a dokumentum megmutatja, hogy ezekben az években a város környéki dűlők adott számú házában kik laktak. És mivel három évet takar, a változás is benne van, vagyis az, ha elköltözött, elhunyt, vagy eladta a tanyát a tulajdonosa. Összesen 2288 tanyáról ad nekünk információt

 – mondta Csőke Tibor, helytörténeti kutató. 

Hozzátette, ezeknek az éveknek még az az érdekessége, hogy akkor még jóval nagyobb kiterjedésű volt a város közigazgatási területe, hiszen még Kengyel és Tiszatenyő is Törökszentmiklóshoz tartozott, így az ottani a tanyák is szerepelnek benne. 

A fontos dokumentumot az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban bárki megtekintheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában