Szoljon podcast

2023.06.13. 19:55

Nincs menekvés a stressz elől, a szolnoki előadáson azonban kiderült, hogyan oldhatjuk a feszültséget

Az alvászavar, a fáradékonyság, de még az emésztési problémák hátterében is húzódhat a stressz. A feszült, szorongó helyzetek oldására kínált megoldásokat, elsősorban férfiaknak Hamar Márta mindfulness coach és Csányi Orsolya PRC pilatesoktató. A két szakember az ünnepi könyvhét alkalmából a minap a Hild Viktor Könyvtárban tartott interaktív beszélgetést.

P. Pusztai Nóra

Csányi Orsolya (balra) PRC Pilates oktató és Hamar Márta Mindfulness coach szerint a mozgással könnyen oldható a stressz

Fotó: Mészáros János

A stresszt elkerülni nemigen lehet, inkább csak oldani a feszültséget. A kutatások szerint 2035-re a stressz lesz az első számú ok a megbetegedésekre. A statisztikák azt mutatják, hogy már ma is a betegállományok egy negyede ebből adódik. Ez innentől már nemcsak a dolgozók jóllétét érinti, hanem komoly gazdasági érdeke is egy cégnek, hogy erre áldozzon. Nem kérdés tehát, hogy a stresszkezelésről beszélni kell. Hamar Márta mindfulness coach és Csányi Orsolya PRC pilatesoktató az ünnepi könyvhét alkalmából előadást tartottak, ahol két különböző módszert is ajánlottak a nyugodt, kiegyensúlyozott élethez.

– Néhány hónapja tartottunk egy konzultációt a témában, akkor merültek fel az urak. Mert mi hölgyek, akár egy jó könyvhöz is fordulunk, ha problémánk van, míg az urak sokszor egymással sem beszélik meg, legyen az lelki élet válsága, munkahelyi probléma. Úgy gondoltunk, ez megérne egy több helyszínes előadássorozatot, így kerültünk a Hild Viktor Könyvtárba – mondta Csányi Orsolya.

A pilatesoktató a stressz tüneteiről is szólt, melyek között a legkiemelkedőbbként a szorongást, az alvászavart vagy éppen az emésztési problémákat említette.

– A klasszikus pilates mozgásrendszernek harmincnégy alapgyakorlata van, amelyek egymásra épülnek.A légzés, a testi egészség, a szellemi frissesség és tudatosság fonódik össze. Joseph Pilates életfilozófiájának része a mindennapos mozgás, a friss levegő, a napfény, a megfelelő testsúly elérése, a forró és hideg vizes váltófürdő, valamint a természetgyógyászatban ismert száraz bőrkefélés. Bevezeti a játék fogalmát, ahogy a gyerekek megélik a felszabadultság érzését, nekünk is ezt kellene átélnünk a mindennapokban egy könyv, egy jó beszélgetés vagy a hobbink által. Stresszes állapotban viszont ez nem lehetséges – fejtette ki Csányi Orsolya.

A lejátszás gombra kattintva meg is hallgathatja a két szakember tanácsait:

A két ajánlott stresszkezelés közös pontja a mozgás és a helyes légzéstechnika. Hamar Márta mindfulness coach Tudatos jelenlét túrákat szervez, melyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mint egyéni módszert jegyzett be.

– A tudatos jelenlétnek a stressz csökkentésben jelentős szerepe van. Azért fontos, hogy az illető a jelenben tudjon maradni, mert a jelen pillanatban nincs stressz. A stressz akkor bukkan fel, ha az ember múltbeli dolgokon rágódik vagy a jövője miatt aggódik – fogalmazott. 

Hozzátette: a stresszkezelés eszközei – például a légzőgyakorlatok vagy fókuszálási technikák – tanulhatóak.

– A természetben végzett mozgással egybekötött stresszoldás során földrajzilag is eltávolodnak a feszültség forrásától, így már pusztán ezáltal is egy lecsendesedett, nyugodtabb állapotba kerülnek. Megtanulják azt is, hogyan lehet fókuszálni, egy dologra összepontosítani – emelte ki a túrákról.

Akár a párkapcsolatunk is múlhat rajta – stresszoldó megoldásokat kínálnak

A szakemberek tapasztalatai szerint a férfiak kevésbé nyitottak, ha arról van szó, hogy problémáikat megosszák, ráadásul a programok terén is némiképp háttérbe szorulnak az utóbbi időkben.

– A stressz a partnerkapcsolatra is ráveti az árnyékát. Amíg a nők rakéta sebességgel elkezdtek egy másfajta tudatossági szintre kerülni, a férfiaknak kevés ilyen típusú programot kínálnak. Ez előrevetíti, hogy a párok egy idő után „elfejlődnek” egymás mellett, nem egy nyelvet beszélnek majd, ami a kapcsolatuk végét jelentheti. Ezt felismerve gondoltunk arra, hogy a férfiakat is valahogyan be kellene vonni ebbe a tudatosodási folyamatba, így ezáltal valójában közvetetten a nőkön is segítünk. A személyes fejlődést hasonló szinten tartva ugyanis a partnerkapcsolat könnyebben megmenthető – fogalmazott Hamar Márta coach.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában