Galériával

2023.07.01. 18:30

Ágyúszó jelezte, hogy beiktatták az új jászkapitányt Jászdózsán

A generációk közötti kapcsolat erősítése jegyében rendezték meg a XXVII. Jász Világtalálkozót Jászdózsán. A háromnapos esemény szombati díszünnepségén átadták az idei Jászságért Díjat és a helyi kitüntetéseket, valamint látványos ceremónia keretében beiktatták az új jászkapitányt.

Illés Anita

A XXVII. Jász Világtalálkozó díszünnepségét szombaton rendezték meg a Szent Mihály téren

Fotó: Pesti József

Jászdózsa 22 év után immár második alkalommal adott otthont a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok rangos eseményének. A jászsági és a kirajzott jászok által alapított települések felvonulását követően a Jászkürt hívó szavára népes vendégsereg gyűlt össze a Szent Mihály téren, ahol a díszünnepséget az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj alaki bemutatója vezette fel a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében. Tovább fokozva az emelkedett hangulatot Németh Zsuzsanna címzetes magántáncos és Széphalmi Pál szólótáncos nyitótáncként palotást mutattak be.

– A szülőföld szeretete összeköti a jászokat, az itt élőket és az elszármazottakat. Van múltunk, itt élünk a jelenben, a jövő nemzedéke pedig a fiatalság, akikre szükség van. Több generáció összefogása mutatkozik meg a rendezvényen. A XXVII. Jász Világtalálkozó arra emlékeztet, hogy a szülőfaluhoz eltéphetetlen szálakkal kötődünk – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az egybegyűlteket Baranyi Sándor, Jászdózsa polgármestere. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a rendezvény fővédnökeként köszöntötte a jászokat. 

 

Kevés olyan nagy múltú, kalandos történetű nép van a magyar történelemben, mint amilyen a jász, akik sosem voltak földesúrnak alávetve, sosem tűrték az elnyomást, a jobbágyi sort és csakis a nádornak tartoztak számadással. Ez az a kiváltáság, érték, erő, ami a jászokban van 

– mondta a frakcióvezető felidézve a redemptio eseményét. 

Hangsúlyozta: a jászoktól csak tanulni lehet. Mégpedig azt, hogy nem lehet tűrni az alávetettséget, az önkényt sem Nyugatról, sem Keletről, valamint, hogy a nemzet jövőjét és a szabadságot nem pénzben mérik, annak nincs ára. Továbbá, ha a nemzetről, a nemzetségről van szó, akkor teljes összefogás alakul – tette hozzá Kocsis Máté, aki jászdózsai gyökerű felesége révén kötődik a Jászsághoz.

Pócs János a térség országgyűlési képviselője beszédében a jászok összetartását, egységét méltatta. Ennek egyik legszebb példája az, hogy 2014-ben az országgyűlés május hatodikát egyhangúlag Jászkun történelmi emléknappá nyilvánította.

Közel nyolcszáz év a magyarság gyűrűjében sok mindent adott, de sok mindent el is vett. A jász őseink zoroasztrianizmus vallását felváltotta a nyugati rítusú kereszténység. Katolikus hitre tértünk át, amit meg tudtunk őrizni a reformáció viharos időszakában is. Ma is őrizzük hagyományainkat, amelyekből erőt kell meríteni és átadni a következő generációnak 

– osztotta meg ünnepi gondolatait Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke. 

Az elszármazottak nevében Vargáné Kozma Edit köszöntötte a jászokat. Hagyományosan a díszünnepségen adták át immár harminckettedik alkalommal a Jászságért Díjat és a vele járó egymillió forintot. A Jászok Nobel-díját Dr. Dobos László, a társrendező, Jászok Egyesülete elnöke adta át az idei díjazottnak, Mozsár Lászlónénak, Jászágó polgármesterének. 

Ezután jászdózsai kitüntető díjakat is átadtak: a díszpolgári címet Bollókné Gyurkó Mária és Bollók György kapta. Jászdózsáért Kitüntető Díjban részesült: Némethné Harsányi Katalin, Bodonyi Béla és Gyenes László. Az ünnepséget többek között a Bondorka Néptánccsoport előadása és jász nyílzápor gazdagította. 

Kiss Gábor az ősök kürtjéből ivott minden magyar egészségére

Szöllősi Sándor leköszönő jászkapitány beszámolóját követően látványos ceremónián iktatták be tisztségébe Kiss Gábort, az új jászkapitányt. Eskütételét követően a méltóság jelvényeket Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója adta át a jászkapitánynak, aki magára öltötte a fekete nyakravalót, a zsinórozott, prémes bársonymentét, a tollforgatós bársony süveget. 

Megkapta a kapitányi viaszpecsétet, a bronzmedált és a kardot, továbbá a kinevezéséről szóló tanúsítványt is. – Köszönöm, hogy velem együtt ünnepeltek a beiktatás során. Ígérem, hogy méltó leszek a tisztségre - mondta Kiss Gábor jászkapitány, majd az ősök kürtjéből bort ivott a jászok, a kunok és minden magyar egészségére. Három díszlövés és három ágyúlövés után a jászkapitány lóra pattant és huszárok kíséretében elvágtatott a Szent Mihály térről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában