Szoljon podcast

2023.07.27. 17:25

Álcázva vetették be magukat az erdőben a honvédelmi tábor diákjai Szolnokon – galériával

Harcos tematikájú honvédelmi tábort szervezett Szolnokon a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ. Huszonhárom középiskolás sajátíthatott el katonai alapokat a héten, csütörtökön járőrgyakorlaton bizonyíthatták a megszerzett tudásukat.

Pakainé Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Végéhez közeledik az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett idei első „Harcos” tematikájú honvédelmi tábor. A 15-18 év közötti fiatalok egy hét alatt megismerkedtek a Magyar Honvédséggel, megélték a csoporton belüli összetartozást.

Bánfi András százados, táborparancsnok elmondta, a diákok egy hét alatt katonai alapismereteket sajátítottak el, egészségügyi és alaki foglalkozáson vettek részt.

– Tájékozódtak terepen, ahol irányszögeket és távolságot mértek, de feladatuk volt a napirend, belrend és fegyelem betartása – fejtette ki a táborparancsnok. Hozzátette: alapvető célként tűzték ki a hazafias érzelmek lángra lobbantását, illetve a csapatszellem erősítését.

– A fegyelem erősödött, szinte már olyan, mintha pályakezdő katonákat látnék magam előtt – fogalmazott.

A huszonhárom diákot három kadét mentor segítette a hét folyamán. A központ katonái olyan komplex járőrgyakorlatot állítottak össze, mely során a fiatalok a megszerzett tudásról „élesben” adhatnak számot. Csütörtökön a Nefag-erdőben a feladatok a személyi álcázással kezdődtek, ezután a csapatok különböző pontok felé indultak.

– A négy állomás egyike az álcázás, de sorakozik a feladatok között a fegyverismeret, a tájékozódás, az újraélesztés, valamint a vérzéscsillapítás – sorolta.

A tizenhét éves Megyeri Róbert Csongrádról érkezett a szolnoki táborba.

– A családban férfi ágon mindenki katona, nem akartam megtörni ezt a vonalat – mondta.

A fiatalembert tavaly segítőkészségéért a tábor legjobbjává választották. Az előtte álló maradék két napban sok sétára és jó élményekre számít.

Schottner Farkas ugyancsak a családi hagyományokra hivatkozott, amikor arról kérdeztük, hogy miért jelentkezett a táborba.

– Álcázást, túlélést, alakizást vettünk – foglalta össze szűkszavúan. – Betekintést nyerhettünk a militáris életbe, de a sportfoglalkozások tetszettek a legjobban, a futás nagyon jól esett – emelte ki.

A fiatalok a hét folyamán nem unatkoztak, hétfőn a felszerelések kiosztásával és a körtelek átvételével kezdődött a tábor. Az elsősegélynyújtási ismeretek mellet túlélési technikákat is tanultak, egyebek mellett például menedéket építettek, tüzet gyújtottak vagy éppen vizet gyűjtöttek. A csapatok ellátogattak a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban is.

Ahogy megtudtuk, július 28-án az „obsitok”, érmek és kupák átadásával véget ér az ötnapos tábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában