Szoljon Insta

2023.07.12. 06:55

Jászberényből hódítanák meg az univerzumot: nemzetközi megméretésre készülnek az ifjú csillagászzsenik

Már javában zajlik a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia felkészítő tábora, melynek idén Jászberény ad otthont. Az egyhetes táborban napközben bonyolult csillagászati-elméleti feladatokat oldanak meg a fiatalok, éjszaka pedig távcsöves megfigyeléseket gyakorolnak.

Illés Anita

Planetáriumi, égboltismereti és adatelemzési feladatok is várnak a fiatalokra a diákolimpián, melyet augusztusban Lengyelországban rendeznek meg

Fotó: Pesti József

Több mint tíz éves múlttal rendelkezik az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny, melyet az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont a hazai csillagászati szakma összefogásával szervez. A megmérettetés három fordulóját követően az országos döntő győztesei bekerültek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia 10 fős felkészítő csapatába, melyből öt fő képviselheti majd hazánkat Lengyelországban, a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. A felkészülést a világversenyre idén Jászberényben, a Zirzen Janka Kollégiumban tartják.  

A válogató tábor minden évben a felkészítési folyamat csúcsa, a végén pedig az is kiderül, hogy melyik az az öt diák, aki képviselheti Magyarországot a nemzetközi versenyen. Az égi mechanika, szférikus csillagászat, kozmológia, és egyéb fontos csillagászati témák mellett planetáriumi feladatokat végeznek a táborlakók. Esténként az észlelési gyakorlatok után kellemes beszélgetésekre és érdekes történetekre is marad idő a szabad ég alatt. A tábor szakmai programjának összeállításakor a szervezők ezúttal is igyekeznek megtalálni az arany középutat, hogy ne csak elmélyítsék a diákok tudását az olimpián általánosan előforduló témakörökről, hanem saját korábbi tapasztalataik és élményeik segítségével felkészítsék őket mentálisan is a versenyre

 – tájékoztattak a szervezők. 

Megtudtuk, a sok munka mellett igyekeznek időt szakítani szabadidős tevékenységre, pihenésre és a csapat összekovácsolására is. A táborhely kiválasztásánál a szakmai szempontok mellett a helyi látnivalókat és adottságokat is figyelembe vették. 

A felkészítő táborban az is kiderül, hogy a 10 fős keretből ki lesz az a 5 diák, aki képviseli hazánkat a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián
Fotó: Pesti József

A Jászcsillagászok Baráti Körének köszönhetően Jászberényben élénk a csillagászati élet, a könyvtárban működő csillagda ajtaja minden pénteken este hat órától nyitva áll az ég szerelmesei előtt. A baráti kör diákjai már többször bizonyítottak országos csillagászati vetélkedőkön. Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett a jászberényi önkormányzat és a Jászberényi Városi Könyvtár támogatása is segíti a táborozókat, hogy kiváló körülmények között sajátítsák el a szükséges tudást – számoltak be az egyhetes táborról, mely a napokban ér véget.

A jászberényi csillagda meghatározta pályaválasztását  

A felkészítő csapat vezető tagja, a jászberényi Kalup Csilla csillagász szakmai karrierje is a könyvtárban működő Jászcsillagászok Baráti Köréből indult évekkel ezelőtt. Az egykori diákolimpikon elmondta, hogy minden a könyvtárban kezdődött, amikor még általános iskolás volt. Már akkor is imádott olvasni, ezért sok időt töltött a bibliotékában, ahol nem csak a könyvek, hanem a csillagda és jó társaság is magával ragadta. 

A Lehel Vezér Gimnázium matematika-fizika tagozatán érettségizett, majd az ELTE fizika alapszakán szerzett diplomát, tavaly pedig a csillagász mesterképzést is befejezte. Jelenleg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, doktori képzésben vesz részt. Rengeteg elméleti és gyakorlati ismeretet, tapasztalatot adott át a diákolimpiára készülő fiataloknak.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában