Állatvédelem

2023.07.04. 14:30

Korlátozták a hajóközlekedést Mezőtúrnál a fészkelő szerkők érdekében

Bár tavaly elmaradt a szerkőfészkelés Mezőtúrnál, idén újra megérkeztek a madarak a Hortobágy-Berettyóra. Az állatok védelme érdekében korlátozásokat vezetett be a természetvédelmi hatóság.

Rimóczi Ágnes

Ha vigyázunk rájuk, békében költhet ez a fattyúszerkőpár is a Hortobágy-Berettyón

Forrás: Beküldött fotó

Bár kisebb számban mint a korábbi években, de újra fészkelnek fattyúszerkők és kormos szerkők a Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakaszán. A fokozottan védett madarak fészkelésének idejére korlátozásokat rendeltek el az érintett vízfelületen. A szabályozás a csatorna mezőtúri szakaszán közlekedő csónakok, hajók, motoros vízi sporteszközök vezetőit érinti.
– A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól érkezett bejelentés a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztályához ezzel kapcsolatban. Mivel a folyó belterületi szakaszán viszonylag nagyméretű hajók, vízi sporteszközök is gyakran előfordulnak, ezért a madarak fészkelése érdekében sebességkorlátozást, illetve tilalmat vezetnek be a csatorna érintett szakaszán. 

Erre azért van szükség, mert ezek a madarak a víz felszínén költenek, és a vízi járművek által keltett hullámok miatt felborulhatnak a fészkek, és a tojások a vízbe eshetnek. 

Ezt szeretnék megakadályozni a szakemberek, ezért a természetvédelmi hatóság védetté nyilvánítja a területet, és 5 kilométer per órás sebességkorlátozást vezet be a csónakokra, hajókra, nem motoros vízi eszközökre, a motoros vízi sporteszközök használatát pedig betiltja – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal.

Megtudtuk: tavaly ilyen korlátozást nem kellett bevezetni, mert akkor nem érkeztek szerkők a Berettyóra. 

– Pedig korábban volt olyan év, amikor 150 párt számláltak a csatorna vízfelületére rakott fészkeknél. A mostani területellenőrzés során a Hortobágy-Berettyó közúti hídja alatt, a közúti híd és a vasúti híd között, valamint a vasúti híd felett is láttak több fattyúszerkő és kormos szerkő fészket a szakemberek. Körülbelül 25-30 pár fokozottan védett madár él jelenleg a mezőtúri csatornánál, a védett tündérfátyol növényre rakott fészkükben. A madarak otthonai éppen a hajózási útvonal közelében találhatóak, ezért van szükség a korlátozás elrendelésére – derült ki a kormányhivatal tájékoztatójából.

A vízi járművek sebességkorlátozása várhatóan augusztus 15-ig lesz érvényben. 

A korlátozás betartását a Hortobágyi Nemzeti Park őrei ellenőrzik. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vízfelületen áthaladó hajóvezetők szabálykövetők, és betartják az elrendelt korlátozásokat. Szintén a madarak védelme érdekében az érintett területen bármiféle rendezvény szervezéséhez, lebonyolításához a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának engedélye szükséges.

Az egyik víz alá bukik, a másik helyben repülve zsákmányol

A fattyúszerkő a leggyakoribb hazai szerkőfaj. Jellegzetes hangjáról már messziről felismerhető. A telet Afrikában és a Közel-Keleten tölti, hazánkban fészkét a vízen úszó növényzetre, tavi rózsára, tündérfátyolra, úszó békaszőlőre építi. A fiókák fészeklakók. A kormos szerkő Európa nagy részén, Ázsia, Észak-Amerika, valamint Észak-Afrika bizonyos részein költ. Hazai állománya ingadozó, függ a költőhelyének éves vízviszonyaitól. Apró halakat, vízirovarokat, ebihalakat fogyaszt, amelyeket a víz felszínén kap el. A fattyúszerkővel ellentétben nem bukik a víz alá a táplálék után, hanem a víz felszíne felett egy helyben repülve, szitálva lesi zsákmányát, majd csap le rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában