Csodakert

2023.07.18. 20:30

Levendulától a különböző fűszerekig rengeteg növényt gondoz a falvai hölgy

Ötéves Rákóczifalván a katolikus templom látványosan beültetett kertje. A város egyik legszebb helyének mondható kert 2720 négyzetméterével, számos növényével, különösen így nyáridőben szemet gyönyörködtető látvány. A számos gyógy- és fűszernövényt gondozását nagyrészt Poroszka Zsuzsanna végzi, aki ma már nyugdíjas ugyan, de semmiképp nem hagyná a szép növényeit kiszáradni, elgazosodni.

Kovács Berta

Poroszka Zsuzsanna elemében érzi magát az általa gondozott növények között

Fotó: Mészáros János

A településen 2017 júliusában indult el a Váci Egyházmegye közfoglalkoztatási mintaprogramja, ennek a programnak a részeként építették ki a plébánia udvarán a gyógy- és rekreációs kertet, ahol huszonnégyféle gyógynövény és ugyanennyi fűszernövényt termesztettek. A parkot a természetesen a közmunkások gondozták, akkoriban köztük volt Poroszka Zsuzsanna is, akinek ugyan nem kertész a tanult szakmája, ám nagy kedvvel vetette bele magát a munkába, mely lendület kitart azóta is.

Időközben a hadra fogható közmunkások megfogyatkoztak, mígnem Zsuzsanna egyedül maradt. Közben nyugdíjba is vonult, de pihenésről, passzivitásról szó sem lehetett, kitartott kedvelt növénykéi mellett, amelyek meghálálják a szorgoskodást. A kert mára az egyik helyi turisztikai látványossággá vált, sőt, a helyi értéktárba is bekerült.

Nagyon élvezem a kertészkedést, nyugdíjasként sem hagynám magukra a növényeket, hiszen nem tudják magukat gondozni, gyomlálni, megöntözni. Van ugyan egy közmunkás segítőm, de a munka java részét én végzem 

– vallotta meg Zsuzsanna. 

– Régen könnyebb volt, mivel öten voltunk közfoglalkoztatottak. Nem tanultam a növények gondozását iskolában, de ahogy mondani szokás, „a Google a barátunk”. Interneten rákerestem, mit hogyan kell gondozni. Még a kertészt is felhívtam, aki a telepítést végezte. A kertgondozás mellett szociális segítőként is dolgoztam, akkoriban reggel a kertben kezdtem, utána elvégeztem a szociális teendőket, a népkonyha is itt működött a plébánián, majd mentem vissza kertészkedni. Decemberben óta vagyok nyugdíjban, de azóta is nap mint nap dolgozom. Most nyáron már reggel hatra jövök locsolni. Átlagban napi öt órát tevékenykedem a növények között, mindig van mit csinálni. Van, hogy hétvégén is jövök. Ha nagyon sok a tennivaló, szólok Barta Katalinnak, akivel régebben együtt dolgoztunk; ő nagyon kedves nő, és ha kérem, mindig segít. Rengeteg a munka velük, de a növények meghálálják! – hangsúlyozta Zsuzsanna.

A kertben 1800 tő gyógy- és fűszernövény talált otthonra, csak levendulából kilenc különböző fajta található. A lila virágok tengere látványnak sem utolsó, járnak is ide levendulaszüretre – e hónap 26-a körül viszont a falvaiak szüretelik le és fel is dolgozzák.  Teából is akad hétféle, bár ezekből csak az atya iszik. Virágokból ősnemes rózsákat találni a növényparkban.

Ha látogatók érkeznek Zsuzsanna szívesen megmutatja nekik a kertet, elbeszélget velük. Legutóbb Esztergomból érkeztek több csoportban bentlakásos otthon lakói levendulaszüretre.

Érdekes, hogy sokan nem ismerik fel a virágzó fűszernövényeket, hiszen boltban, őrölt levél formájában találkoznak leginkább vele. Ezért gondozójuk feliratot készített, így a növénytanban járatlanoknak sem kell sötétben tapogatózniuk a nyíló virágok láttán.

Egyedül a permetezés adja fel Zsuzsannának a leckét, mint megjegyezte, jó lennem ha kapnának akkumulátoros permetezőt, hogy ne kézi erőt kelljen bevetni.

– A kerti munka egyébként jólesik a testnek és a léleknek is – vallja a templomi udvar önkéntes kertésze. – Jó szabadidős elfoglaltság, az eredmény pedig szemet gyönyörködtető. Az én portám nincs így bevetve. De mivel özvegy vagyok és egyedül élet, van időm gondozni az itteni növényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában