Esély a fogyatékkal élőknek

2023.07.09. 12:12

Önálló életvitelhez kapnak támogatást a jászberényi otthon lakói

A jászberényi „Helyet!” Alapítvány jelenleg a Jászság egyik legnagyobb szociális projektjén dolgozik, melynek keretében többek között fejlesztik a szociális alapszolgáltatást és újabb támogatott lakhatást alakítanak ki. Ennek apropóján látogattunk el a szervezet Eperfa utcai otthonába, ahol most tizenegy fogyatékkal élő fiatal lakik. Beszélgettünk velük és segítőikkel, akik mindent megtesznek azért, hogy az autisták és fogyatékkal élők minimális életvitel-irányítással, önállóan és szabadon éljék mindennapjaikat.

Illés Anita

A fogyatékkal élő fiatalok életmódjában fontos szerepet kap az egészséges táplálkozás és a mozgás is

Fotó: Pesti József

– A kertben mindig akad bőven tennivaló – mutatott körbe az Eperfa utcai ház udvarán Bodnár Tamás, aki ottjártunkkor épp a terepet rendezte azon a helyen, ahol majd tyúkólat alakítanak ki. Az autizmussal érintett Tamás három éve él a „Helyet!” Alapítvány támogatott lakhatásában. Örömteli, hogy sikerült Jászberényben munkát találnia, a Kutyákkal az Életért Alapítványnál udvarosként dolgozik. A 12 fős, komfortos Eperfa utcai ház 2020-ban nyitotta meg kapuját autista, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok, Down-kóros fiatalok előtt. 

Jelenleg 11 fiatal él itt kétfős szobákban, családias hangulatban. 

Miközben az alapítvány munkatársaival az udvaron beszélgettünk, egy barátságos fiatalember lépett oda hozzánk, hogy beljebb invitáljon minket. A ház tágas nappalijában Tamás gyöngyfűzésben elmerülve töltötte a délutáni pihenőidőt. Csaba újságot lapozgatott és közben kedvesen hogylétünk felől érdeklődött, míg más csak külső szemlélőként figyelte érkezésünket. A frissen mosott ruhák kiteregetése Fannira várt, aki gondozója instrukciót követve igyekezett teljesíteni a feladatot. Egyszer csak nyílt az ajtó, s mindenki nagy örömére Robi lépett be rajta, aki a hétvégét a szüleinél töltötte otthon. Közben elérkezett az uzsonna ideje, sárgarépás szelet került az asztalra, amit jóízűen fogyasztottak el a fiatalok.

A támogatott lakhatás ugyan szakosított bentlakásos intézménynek számít, de lakói kevésbé elszigeteltek a külvilágtól. Szabadon hazautazhatnak családjukhoz, a házirend szerint fogadhatnak vendégeket. A „Helyet!” Alapítvány kötelékében élők közül többen pályázati projekt keretében dolgoznak, de vannak, akik a nyílt munkaerőpiacon helyezkedtek el.

Ez az életforma teljesen új megközelítést jelent az eddigi szigorú intézményi ellátáshoz képest, hiszen nem a korlátozásokra helyezi a hangsúlyt, hanem az önrendelkezésre, a minél teljesebb, önállóbb életre

– szögezte le Gáspár Csaba, a „Helyet!” Alapítvány szakmai vezetője.

Bodnár Tamás három éve él az Eperfa utcai támogatott lakhatásban, mindennapjait igyekszik aktívan tölteni
Fotó: Pesti József

– Tevékenységünket holisztikus szemlélet jellemzi. A fogyatékossággal élők ellátását biztosító szolgáltatásainkat, így a támogatott lakhatást, a Pegazus Támogató Szolgálatot és az Albatrosz Fogyatékkal Élők Nappali Ellátását összehangoltan, az ellátottak igényeinek megfelelően biztosítjuk. A támogatott lakhatás fő célja az ellátottak minél teljesebb autonómiájának és társadalmi integrációjának elérése. A biztonságos életvezetés érdekében szakemberek és megfelelő kompetenciával rendelkező segítők közreműködésével kísérő támogatást is biztosítunk a lakóknak. Képességeiknek megfelelően, önállóan alakíthatják életüket, végzik mindennapos feladataikat, karbantartják a házat, takarítanak, reggelit és vacsorát készítenek, bevásárolnak, vagyis úgy élnek, mint bárki más – hangsúlyozta a szakember. 

Mint mondta, a hozzájuk beköltözők számára egy teljesen új életmódot alakítanak ki, melyben fontos szerepet kap az egészséges táplálkozás, a mindennapi mozgás és a szabadidő élményteli eltöltése. Folyamatosan dolgoznak a szociális szolgáltatások fejlesztésén. 

Az alapítvány tavaly egyedi miniszteri döntés alapján közel kilencmillió forint támogatásban részesült, amely lehetővé tette, hogy újabb, kisebb létszámú támogatott lakhatást hozzanak létre Jászberény belvárosában egy teljesen átlagos lakásban, ahol most ketten élnek.

Közösségi pszichiátriai ellátás is indulhat

A „Helyet!” Alapítvány a Vissza a Jövőbe Nkft.-vel konzorciumban jelenleg a Jászság egyik legnagyobb szociális projektjét valósítja meg. Közel 252 millió forint pályázati támogatást nyertek a szociális szolgáltatási rendszer fejlesztésére és új, támogatott lakhatási férőhelyek létrehozására – tudtuk meg Gáspár Csabától. A fejlesztés részeként egyebek mellett házi segítségnyújtás alapszolgáltatást alakítanak ki, korszerűsítik és bővítik a már működő Albatrosz Fogyatékkal Élők Nappali Ellátását, valamint a Pegazus Támogató Szolgálatot. 

– Mindezeken kívül egy tíz kliens ellátására alkalmas közösségi pszichiátriai ellátás is elindulhat, hogy a jövőben pszichoszociális fogyatékossággal élők számára is támogatott lakhatás jöhessen létre – részletezte az alapítvány szakmai vezetője. Az ellátási terület a Jászságra fókuszál, de a bentlakásos intézményekbe az ország egész területéről várnak jelentkezőket. Rendszeres workshopokat tartanak, hogy az érintetteket és családjaikat felkészítsék a beköltözésre. Július 10-én 10 órakor Törökszentmiklóson a polgármesteri hivatal dísztermében, július 13-án 10 órakor Jászberényben, az Albatrosz Fogyatékkal Élők Nappali Ellátása épületében tartanak tájékoztatót, konzultációt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában