Szoljon podcast

2023.08.15. 13:55

A szerető családra is esélyt kapnak a gyerekek a jászkunsági nevelőszülőktől

A napokban zárult le egy nevelőszülői képzés Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Kedden négyen vehették át a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szolnoki területi irodájában.

Pakainé Pusztai Nóra

Négyen vehették át a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szolnoki területi irodájában

Fotó: Nagy Balázs

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok olyan közegben nőjenek fel, ahol feltétel nélkül szeretik, elfogadják őket, és ahol élménydús, lehetőségekben gazdag, boldog légkör veszi őket körül. Hét nevelőszülő végezte el a képzést az elmúlt hónapokban Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Petrovszki Anna, az ÁGOTA Alapítvány Felnőttképzési intézmény vezetéséért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese a tanúsítványok átadásakor hangsúlyozta, a nevelőszülővé válás első lépése lezárult, a következő, hogy gyermekek érkezhetnek hozzátok.

– Valami lezárult, de ezzel együtt egy újba kezdtetek bele. Most jön a neheze, de ne feletjsétek el, hogy nem vagytok egyedül – biztatta a hálózat új nevelőszülőit. 

Mi egy nagy közösség vagyunk, mind azért dolgozunk, hogy segítsük a nevelőszülőket, mert a gyermekeinkről ti gondoskodtok

– tette hozzá.

A jelentkezéskor megvizsgálják, hogy a leendő nevelőszülő megfelel-e az előfeltételeknek, ilyenek például a megfelelő lakókörnyezet biztosítása vagy éppen a személyisége, de a betöltött huszonnegyedik életév és a büntetlen előélet is szerepel a listán. A feltételeknek megfelelve következhet a hatvan órás tanfolyam, mely során a jelentkezők információkat kapnak a gyermek egészséges fejlődéséről, a bizalommal, állandósággal kapcsolatos kérdésekről.

A cél, hogy új nevelőszülők bevonásával erősítsék az átmeneti segítségnyújtást biztosító ellátást
Fotó: Nagy Balázs

– Az első szakasz végén van annyi információ a birtokukban, hogy meghozzák a döntést, hogy tényleg szeretnék-e ezt a hivatást. Erre épül a tanfolyam, ami pedagógiai, pszichológiai, orvos egészségügyi, jogi elemekből áll – magyarázta.

Mihàlyi Katalin, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője kiemelte, a térségben 154 nevelőszülő van, náluk 500 gyermek nevelkedik.

– Az nevelőszülők öregednek, szükség van a fiatalításra. Célunk, hogy új nevelőszülők bevonásával erősítsük az átmeneti segítségnyújtást biztosító ellátást és pótoljuk az idős, nyugdíjba készülő kollégákat. Így további képzéseket is tervezünk, Tiszafüred és környékén, valamint Karcag térségében van a legnagyobb szükség a jelentkezőkre – emelte ki.

A köszöntőjében kifejtette, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kincsekre leltek a jelenleg végző nevelőszülők személyében, ő is megerősítette a közösség fontosságát.

Minden perc élménnyé válik

Kovács Tibor és felesége úgy került kapcsolatba az ÁGOTA Alapítvánnyal, hogy a családjukban többen választották már a nevelőszülői hivatást.

– Már régóta tervezgettük ezt a feleségemmel, de most értünk meg rá. Három saját gyermekünk van, várjuk, aki majd ezután hozzánk érkezik – emelte ki a férfi. Hozzátette: a gyerekekkel minden nap történik valami új, ezeket együtt megélni nekik is élmény.

– Hallja az ember, hogy mennyi gyermek szorul gondoskodásra, nem a szülőjével él, ha egynek adhatok esélyt, hogy szerető családban nőjön fel, már elégedett leszek – mondta a frissen nevelőszülővé vált Ács Edina.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában