Pollenkoncentráció

2023.08.04. 07:00

Bejelentések alapján is ellenőrzik a parlagfüves területeket a Jászkunságban

Elkezdődött az idei évi parlagfű szezon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a virágporra érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei folyamatosan ellenőrzik a területeket, idén még nem szabtak ki bírságot.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint elkezdődött a 2023. évi parlagfű szezon, és bár egyelőre a pollenkoncentrációja országosan még alacsony, a következő napokban várhatóan fokozatosan emelkedik és egyre többfelé érheti el a tüneteket okozó közepes szintet.

A honlapjukon közzétett napi pollenjelentés alapján a csalánfélék virágzása csúcsidőszakán túljutott, bár pollenkoncentrációjuk még mindig jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék és a kenderfélék virágporának koncentrációja alacsony-közepes szintet érhet el.

A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést 

– közölték.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolják, hogy a virágporra érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A parlagfű ellenőrzések - országosan - 2023. május 15-én megkezdődtek. Az ellenőrzéseket a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, különféle technikai eszközök – gépjármű, GPS, PDA – segítségével végzik a szakemberek. Helyszíni bejárásra a határszemle ellenőrzések során, a Parlagfű Információs Rendszerben érkezett jelzések, illetve lakossági bejelentések alapján kerül sor

 – válaszolta megkeresésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal.

A parlagfűvel fertőzött területen a földhivatali osztályok munkatársai elvégzik a fűfolt műszeres és fényképes felmérését, majd az adatokat továbbítják a növényvédelmi hatóság felé. A kiértékelt adatok alapján döntenek a növényvédelmi bírság kiszabásáról.

– A bírság mértékét a jogszabály differenciált módon határozza meg: függ az érintett terület nagyságától, parlagfű-borítottságától, illetve attól, hogy az belterületen vagy külterületen található-e. E tényezők figyelembevételével a bírság összege 15.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet – közölték, majd hozzátették, az idei évben a jászkunságban még nem szabtak ki bírságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában