Videóval

2023.08.23. 13:30

Drámai pillanat: a mutatványos a csodatévő elixírrel oltotta el a tüzet a jászfényszarui vigadalomban

Különleges fantáziavilágba kalauzolta a kalandra vágyókat a Sárkánygödör Vigadalom, melyet a Lumina Cornu Szerepjáték Klub augusztus 19-én rendezett meg Jászfényszarun.

Illés Anita

Kicsiket és nagyokat egyaránt vonzott a mutatványosok humoros előadása

Fotó: Pesti József

Középkori hangulat uralta a forgatag helyszínét, a Szent Erzsébet Közösségi Ház udvarát és a várrá alakított FÉBE színpad előtti rendezvényteret, ahol lovagokkal, sárkányokkal, vásári mutatványosokkal és muzsikusokkal is találkozhatott a vendégsereg. 

A klub lelkes tagjai hónapokig szervezték a megannyi élményt rejtő programot, amellyel Jászfényszaru várossá avatásának jubileumi eseményeihez kapcsolódtak. 

– Az ötlet 2018-ban, a jászfényszarui XXIV. Jász Világtalálkozón bemutatott IV. Béla udvara után merült fel bennünk. Ennek sikere motiválta közösségünket, hogy szervezzünk újra hasonló szórakoztató, játékos programot. Évek óta terveztük a helyi Sárkánygödör legenda feldolgozását, a várossá avatás jubileuma pedig meg is adta ehhez az apropót – mondta el érdeklődésünkre Erdei Gábor, a Lumina Cornu Szerepjáték Klub vezetője. 

A szájhagyomány szerint régen a település határában, a Makkoserdő közepén egy sárkány élt. A mitikus lényről szőtt történetet helytörténeti kutatások alapján, három parasztembertől fennmaradt szemelvények segítségével dolgozták fel. Ezeket a gyűjtéseket felhasználva három népmesét írtak, melyek arról szólnak, hogyan keveredett a településre a sárkány, miként került kapcsolatba a helyiekkel és ők miért hívták rá a garabonciást. A mesét kiegészítették egy tizenkét állomásból álló izgalmas játékkal.

Kalandos vigadalmat szervezett a Lumina Cornu Szerepjáték Klub Jászfényszarun
Fotó: Pesti József

 A kalandban résztvevők a különböző állomásokon információkat gyűjtöttek a mitikus históriáról, majd a játék végén bebocsátást nyertek a várba, ahol megismerhették a Sárkánygödör legenda titkait. A vigadalomban a gyerekek és a felnőttek is jól érezték magukat. A nap folyamán többek között a Sárkányos Lovagrend fegyveres bemutatója, Paprika Jancsi Csúzlizdája, az Aranygyapjú Társulat zenés Sárkányozdája, szalmavár és labirintus, 3+1 Kalandpróba, a Tarisznyás Műhely népi játéktere és kézműves foglalkozása szórakoztatta a résztvevőket. Természetesen a vásári komédiások, mutatványosok sem hiányozhattak a forgatagból, Inoka Péter és Valkó Bence humoros előadásán a közönség majd kipukkadt a nevetéstől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában