Galériával

2023.08.06. 11:25

Drónok lepték el az eget a szolnoki RepTár felett – videóval

Drónokkal telt meg szombaton a Szolnoki Repülőmúzeum, még a látogatók körül is lavíroztak az apró szerkezetek. Harmadik alkalommal rendezték meg ugyanis a RepTár Drone Day-t. A komoly katonai vagy versenyzéshez használt berendezések és a játékszernek számító kis repülő eszközök jól megfértek egymás mellett. A látogató akár a drónok irányítását is kipróbálhatták.

Kovács Berta

A RepTár udvarár lehetőség volt komolyabb drónokat is reptetni

Fotó: Nagy Balázs

Egész napos programmal, számos kiállítóval várta az érdeklődőket szombaton a RepTár. A különleges rendezvényen, melyet a Drone Hungary-vel együttműködve szerveztek meg, az érdeklődők közelről megismerkedhettek a legkülönfélébb területeken használatos repülő eszközökkel.

Legtöbben elsősorban afféle játékszerként ismerik ezeket a berendezéseket, melyekből a szombati programon sem volt hiány. A gyerekek nagy lelkesedéssel röptették a kis szerkentyűket, az egyszerűbbeket az emeleten. Ezeknél az sem okozott gondot, ha azok véletlenül neki ütköztek valakinek, lehetett őket kergetni is, vagy akár a többi látogató közt cikázni velük.

Persze jöttek-mentek a különféle repülő szerkezetek az udvaron is, itt már komolyabb eszközök használatát is ki lehetett próbálni. Különleges élményben lehetett részük azoknak, akik virtuális szemüvegen át követhették a gépekre szerelt kamerák által közvetített képeket. 

A résztvevők közelről is megismerkedhettek a katonai, rendőrségi, vagy akár a mentésben, mezőgazdaságban használatos drónokkal is. Akadtak olyanok is, melyek kimondottan verseny célokra készültek.

A drónokra szerelt kamerák sajátos perspektívából, a magasból mutatták meg a RepTárt, de a repülő eszközökre szerelhető egyéb elektronikai eszközökből is sokat megcsodálhattak a látogatók.

A programok egyik érdekessége a drónszimulátor volt, melynek segítségével az érdeklődők rögtönzött versenyen mérhették össze tudásukat.

Annak sem kellett csalódnia, aki mélyebben szeretett volna megismerkedni a drónozás rejtelmeivel, a kiállítóktól mindent megtudhattak az eszközökről, a repülésről és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekről, valamint a legális reptetés jogszabályi hátteréről.

A repülő szerkezetek mellett egyéb érdekességgel is készültek a szervezők. A nap folyamán több alkalommal is beindítottak egy METEOR-3MA gázturbinás sugárhajtóművet, melynek (hang)ereje egyedi élménnyel ajándékozta meg a repülés szerelmeseit.

E napra kinyitották a múzeum udvarán álló Mi-8P és Mi-4 helikoptereket is, melyeket így belülről is meg lehetett tekinteni.

A látogatók kvízjátékon is részt vehettek. A kérdésekre a kiállítókat körbejárva gyűjthették be a válaszokat, délután pedig nyertest is sorsoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában