Galériával

2023.08.03. 09:17

Dúrták az autók a sarat az öcsödi pályán

Az Országos Roncsderbi Versenysorozat negyedik állomásaként Öcsödön szervezték meg a következő megméretést a hétvégén. Az eső után szinte korcsolyapályává vált az agyagos föld, a technika mellett a gyorsaság is számított. A negyven versenyző több kategóriában állt rajtvonalhoz.

Pakainé Pusztai Nóra

Ütközésekből sem volt hiány az öcsödi roncsderbin vagy Több kategóriában álltak rajtvonalhoz az autók az öcsödi roncsderbin

Forrás: Beküldött fotó

A megszokott, családias hangulatban zajlottak az Országos Roncsderbi Versenysorozat öcsödi állomásának futamai vasárnap. Már pénteken megkezdték a sátrak, asztalok és padok kipakolását a napelempark mögötti pályához. 

– Az Országos Roncsderbi Versenysorozat olyan, mint a vándorcirkusz, idén a negyedik helyszín Öcsöd, ahol 2019 óta minden évben megrendezzük a versenyt – tudtuk meg Takács József szervezőtől.

A körülbelül nyolcszáz méter hosszú pályán tíz kört tesznek a pilóták, a nap elején még locsolni kellett a pályát, hogy ne poroljon, az ugyanis balesetveszélyes helyzetet teremt. Ám dél körül megérkezett az eső, ami minden versenyzőnek ugyanolyan körülményeket teremtett a megméretéshez. 

– Az agyagos föld olyan mint a korcsolyapálya, úgy kell vezetni, hogy nemcsak a gyorsaság, hanem a technika is számít – fejtette ki.

Terepgokartba mindössze egy fiatal pattant, a kétszázötven köbcentiméteres gokartot bukókerettel látták el. A tizennyolc év alatti juniorok már erősebb roncsautókkal versenyeztek, ezek ezerhatszáz-kétezer köbcentisek. A széria géposztályban hatan álltak rajtvonalhoz. Ladások és a kis és nagy kategóriájú autocrosszosok is megmérették magukat.

– Az első géposztályban az autók már elvesztik a küllemüket, idén nagy szám volt, hogy egy karosszériába két motort épített be az egyik versenyző, szinkronba hozva azokat. Elől hátul van egy-egy motor, ezt egy sebváltó, egy gázkar és egy kuplungpedál irányítja. Itt az autók erejét tekintve a határ a csillagos ég – magyarázta.

Az öcsödi pályához közel háromszázan látogattak ki. 

– Egy autó felkapta az olajat, az kigyulladt, de a mesterszállási tűzoltók azonnal eloltották a lángot. Ütközések természetesen voltak, de nagy borulások most nem – emelte ki. 

A nap második felében nők és szerelők is kakaskodtak a lóerőkkel, nekik is hirdettek egy-egy futamot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában