Szoljon Insta

2023.08.04. 11:25

Felszámolási eljárás indult a kivitelező ellen, átmeneti épületben kezdődik a tanév a Móriczban  

Szeptemberben még átmeneti épületben kezdi meg a tanévet a Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskolai Tagintézmény 200 diák­ja, ugyanis nem készült el a Kálvin utcai épület korszerűsítése. A jelen állapotról Tóth József főigazgatót kérdeztük.

Daróczi Erzsébet

A régi épület felújítása megtörténik, az új pedig egy nyitott aula lesz egyelőre – mutatja Tóth József

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Kálvin utcai épület korszerűsítését és egy új épületszárny építésének közbeszerzését egy debreceni cég nyerte, a szerződés szerinti kivitelezési határidő 2023. június 29. lett volna. A cég ellen július vége táján azonban felszámolási eljárás indult, amiről a Cégközlönyből értesültünk. A szerződés szerint a határidőn túl a kivitelező napi 1% kötbér mellett dolgozik tovább, július 19-én elérte a kötbérmaximumot, amely elvileg megnyitotta volna a szerződésfelmondás lehetőségét – kezdte a főigazgató. 

– Új kivitelező kiválasztására a 2014–2020-as uniós ciklus 2023. december 31-ei zárása miatt már nem volt lehetőségünk, így egy pénzügyi engedményezési konstrukcióval egy alvállalkozó a régi épület felújítását várhatóan szeptem­ber végére be tudja fejezni, míg a bővítményt saját erőből olyan állapotba tudjuk hozni, hogy csökkentett műszaki tartalommal ugyan, de használatbavételi engedélyt kaphatunk az épületre – tette hozzá a főigazgató. 

– Az EFOP Irányító Hatósággal több egyeztetést folytattunk, amely alapján két lehetőségünk volt: a kiviteli szerződés megszüntetése és a támogatás visszafizetése, vagy az építési engedély módosítása, átütemezése, amely alapján a támogatás nagy része elszámolható. Reméljük, hogy decemberre ebben a formában elkészül majd a régi épület és részben a bővítmény, s nagyon bízom abban, hogy a használatbavételi és a működési engedélyt megkapjuk így rá, s a jelentős nehézségek ellenére a folyamatos egyeztetések eredményre vezetnek majd. 

Ha lesz pluszforrásunk, akkor a hozzáépítést befejezzük majd, ha erre nincs mód, szeptemberben a csökkentett műszaki tartalmú, de felújított épületben kezdődhet meg a tanítás. Addig a Mikes utcai ideiglenes feladatellátási helyen marad a felső tagozatos tanulók közül több mint 170 gyermek, a nyolcadik évfolyamosok pedig a gimnázium épületében kezdik meg a 2023/24-es tanévet 

– mondta a főigazgató, akitől megtudtuk, az eredeti tervek szerint 470 millióból valósult volna meg az új épület és a korszerűsítés, amit az intézmény további 60 millióval egészített volna ki. 

Ha nem tudták volna az irányító hatósággal egyeztetve megoldani alvállalkozóval a folytatást, az addig ráfordított közel 200 millió forintot vissza kellett volna fizetniük a jegybanki alapkamat kétszeresével, és még épületük sem lenne. Így a református egyházközség és az iskola is mindent megtesz annak érdekében, hogy legalább részben megvalósuljon a beruházás. 

A nyugodt iskolakezdés minden osztály számára biztosított szeptembertől 

– jelenti ki Tóth József, aki elmondta, a jövő héten aláírják a Honvéd Kadét Program együttműködési megállapodását a szaktárcával, így ősztől diákjaik is részt vehetnek a honvédelmi nevelésnek ebben a fajtájában, ami ösztöndíjrendszert is jelent a programban részt vevő tanulóiknak. 

A gondok ellenére a Móriczban a belső felújítások is folytatódtak saját anyagi forrásból. A nyár folyamán megtörténik a számítástechnikai tantermeknek otthont adó épület teljes nyílászárócseréje és hőszigetelése, valamint a gimnázium homlokzatának festési munkálatai is befejeződnek őszre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában